Toppfält: innehåll
Från Idé Till Innovation – Inom Idrott Och Hälsa

Från idé till innovation – inom idrott och hälsa

Har du en idé eller ett problem du vill lösa kopplat till området idrott och hälsa? Då skall du omgående ta kontakt med Dala Sports Academy (DSA) i Falun. För några veckor sedan fick de 17 miljoner i ett EU-finansierat projekt där ledorden är ”från idé till innovation inom idrott och hälsa”. Det är tredje gången DSA får pengar för utvecklingsarbete.
– Vi är naturligtvis oerhört glada för detta och ligger just nu startgroparna, säger Johanna Jansson på DSA.
Och Johanna och hennes kollegor har redan bestämt att kvalité går före kvantitet.
– Det är oerhört viktigt att vi i slutändan kan visa att bidraget växlats upp i fler anställningar eller att nya företag bildats inom området idrott och hälsa.
Det övergripande målet är alltså att DSA skall bidra till att fler företag startas eller att befintliga företag stärks genom t ex nyanställningar via utveckling av innovativa produkter och/eller tjänster.
Hur går det då till om jag har en idé?
– Då kontaktar du oss och vi diskuterar idén. Vi kollar upp möjligheterna, kan vi lösa detta tillsammans och kan det i slutändan bli affärsverksamhet, berättar projektgruppen.
Och DSA har redan ett samarbete med Företagsinkubatorn i Teknikdalen.
– Vi genomför den första gallringen och sedan kan vi eller Teknikdalen ta över. Det viktiga är att vi ser en utvecklingsmöjlighet som kan bli affärsmässig, poängterar Johanna.
Det är även viktigt att påpeka att DSA inte kan bidra med kontanter utan bidrar med bland annat timmar, kunskap och ett brett kontaktnät.
Finns det då några projekt som lever vidare från förra projektet som avslutades 2014?
– Vi håller just nu på med en genomgång och visst finns det projekt som vi vill vidareutveckla. Anställningsbar (Abar) var ett framgångsrikt projekt där studenter från Idrotts­­tränar­­programmet sam­­verkade med företag.
Nu vill vi att alla studenter vid Högskolan Dalarna skall få denna möjlighet. Projektet hjälper studenter i övergången till arbetslivet och dessutom får företagen upp ögonen för vad våra studenter kan. Under förra projektperioden (DSA2) genererades åtta nya tjänster. Något annat som är viktigt är att vi får behålla kompetensen i regionen, säger Jenny Isberg i projektgruppen.
Ett annat projekt som kan tänkas vidareutvecklas är Bike­-fit. Detta projekt går ut på att man anpassar sin cykel för att du t ex ska kunna undvika belastningsskador eller prestera optimalt.
DSA ligger i startgroparna. Har du en idé kopplad till idrott och hälsa är det bara att kontakta DSA.

En del av gänget som arbetar i projektet Dala Sports Academy – Johanna Jansson, Magnus Knutsson, Tomas Carlsson, Jenny Isberg och Magnus Carlsson.

Dala Sports Academy
De som arbetar inom projektet är Magnus Carlsson, Jenny Isberg, Tomas Carlsson, Magnus Knutsson, Johanna Jansson, Jens Westergren, Johnny Nilsson, Lars Wedholm, Kajsa Richardsson och Emelie Westergren.

Projektet finansieras av Tillväxtverket, Region Dalarna, Högskolan Dalarna och Falu- och Borlänge Kommun och löper över tre år.

PeO Karlström

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp