Toppfält: innehåll
Från Kalla Till Kulla – Här är Tjejen Som Leder Moras Idrottsallians

Från Kalla till Kulla – Här är tjejen som leder Moras idrottsallians

Karin_Ersson
Ny på jobbet. Karin Ersson på vandring mot nya mål som ledare för IFK Moras Idrotts­allians. Foto: Staffan Björklund

MORA För första gången har IFK Mora Idrottsallians anställt en chef.
Och det blev en tjej som fick jobbet.
Det borde inte vara det minsta märkligt.

Men det är helt riktigt det som Karin Ersson säger:
–  Idrotten ligger efter samhället i övrigt när det gäller att tillsätta tjejer i ledande positioner. Det gäller inte minst i våra mest traditionella idrotter. Jag ser bara hur det är i den idrott som jag kommer ifrån, längdskidor. Är det någon annan än Moras Åsa Mattson som varit förbundskapten på seniornivå. Vågar inte tjejerna ta för sig eller blir de helt enkelt inte tillfrågade?
– Det kanske är att tjejerna rent generellt har ett sämre självförtroende. Tror kanske att de inte räcker till för större uppgifter i en förening utan tar litet mindre. Sedan vet jag inte hur ofta de blir tillfrågade. Det kan finnas en uppfattning att tjejerna inte vill.
Men Karin hon vill, och hon kan. Man behöver inte prata länge med henne för att förstå att hon har skinn på näsan och starka åsikter. Och säkert inte rädd för obekväma beslut. Det kan behövas.

VUNNIT TJEJVASAN
IFK Moras idrottsallians inrymmer sex olika idrotter: Längdåkning, alpint, fotboll, orientering, friidrott och gymnastik. Det är mycket att hålla reda på och säkert många olika starka önskemål. Karin fick jobbet inte minst med tanke på sin breda erfarenhet av idrott och förståelse för dess förutsättningar. Många känner säkert bättre igen Karin under hennes flicknamn Öhman. Hon har deltagit i två VM, vunnit SM-guld både individuellt och i stafett. Vunnit Tjejvasan sedan hon skött vallning och annan service själv som ende deltagare från dåvarande klubb Stockvik och mottogs av kransmasen som detta år var en annan känd idrottsprofil, nämligen Jonas Buud.
– Min seger visar hur stort allting kring Vasaloppet är. Tillverkare av utrustning och andra sponsorer var mera intresserade av mig som segrare i Tjejvasan än när jag vunnit SM-guld året innan.

Hon har åkt SM-stafett för Tärendö ihop med Charlotte Kalla.Och hon har i sin tjänst som idrottslärare på skidgymnasiet i Gällivare starkt bidragit till Kallas fantastiska utveckling. Det har många intygat även om inte Karin vill säga det själv. Och Karin har på nära håll sett vad det är som kan göra en ung skidstjärna så stor. Sett de svarta ögonen hos Kalla när det gått emot, sett glädjen när det fungerat. Den heta viljan och förmågan att tåla hård träning. Att nöta på tekniska detaljer innan kvällens mörker sätter stopp. Sett tjurigheten men också ödmjukheten. Det är en bra beskrivning som Karin Ersson ger på vår stora lilla skidstjärna.
– Jag kunde inte hålla tårarna borta vid världscuppremiären i Gällivare för några år sedan. Marcus Hellner vann herrklassen, Charlotte Kalla damklassen. Två elever vid vår skola som den dagen var bäst i världen. Härliga minnen.
TUFFA UTMANINGAR
Hur ser hon på sitt nya jobb i Mora?
– Det finns många utmaningar. Vad behöver varje klubb för att utvecklas, hur skall alliansen sköta kommunikationerna med såväl kommun, näringsliv som skola. Jag tänker bland annat på hälsoperspektivet. Och hur alliansens resurser fördelas mellan de sex klubbarna. Ingen förening är lik den andra. Min utgångspunkt är att ge lika mycket stöd till alla föreningarna, sedan kan ju behoven se lika ut.
– Jag vill betona att alla får inte lika mycket varje gång, du måste ha ett helhetsperspektiv av behoven.
En viktig del säger Karin är att man kan samordna saker mellan idrotten. Och då kommer vi osökt in på anläggningen vid Hemus som kunde/ borde rustas upp till en riktig friluftsanläggning, eller skall vi säga frisksportsanläggning som alla kan ta del av. Inte bara idrotten.
– Visst finns Hemus i mina tankar. Att få till en anläggning så att även Mora kan arrangera till exempel ett skid-SM. Vi har i Mora en hall för ishockeyn, en hall för innebandyn, numera också konstgräsplan för fotbollen. Det borde också finnas ett riktigt skidstadion, en anläggning där alla våra olika idrotter kan sköta delar av sin träning.Det finns mycket för en idrottschef att ta tag i.

IFK MORA UNIK KLUBB
Du skriver i en ledare i er klubbtidning att din syn på IFK Mora är unik. Hur menar du?
– Jag tänker på dess stora bredd och möjligheter. Och unik tack vare Vasaloppet. Jag har åkt loppet två gånger (bästa tid: 4.30) och vet vilken fest och stor idrott det är. Och vi äger ju världens största skidtävling.
Din ledare i klubbtidningen har rubriken: Jag är faktiskt dalkulla. Men du är ju från Norrbotten.
– Till hälften dalkulla då, skrattar hon. Mina somrar har jag tillbringat i vackra Plintsberg, min mamma kommer därifrån. Min man Erik kommer från Avesta. Jag har pluggat i Borlänge och jag har bott i Mora sedan 2009, jag har vikarierat på Moras skidgymnasium för Robin Johansson. Och skriver hon sina memoarer någon gång kan hon skriva: Från Kalla till Kulla.

Text: STELLAN KVÄRRE

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp