Toppfält: innehåll
Från Orsa Till OS I Rio Bengt Har Skött Sig Bra

Från Orsa till OS i Rio Bengt har Skött sig bra

Bengt Skött, en känd radioröst från Orsa.

ORSA
Han är Sportradions röst ifrån Orsa. Hans första idol var en travhäst. Ni kommer att höra mycket av honom under sommarens OS i Rio de Janeiro. Det blir hans trettonde OS. Sedan åker han hem till Dalarna och gifter sig i Rättviks kyrka.
Vi skriver hem trots att han bor i Stockholm sedan många år. Men dalablodet rinner starkt i ådrorna. Det hörs.
I Wikipedia beskrivs han så här:
”Hans referentstil påminner mer om Sven Jerrings noggranna skildringar än snabbpratande Lennart Hylands”.
Bengt Skött nickar gillande åt den formuleringen.
Det är nog inte många som skulle känna igen Bengt Skött på gator och torg, men hör man rösten är han lätt att spåra.
Bengt Skött har många kvaliteter. Noggrann, påläst, nyfiken, allround och språkrådgivare på radion. Han har nyligen kollat upp hur 54 utländska spelare i allsvenskan uttalar sitt namn och gjort en lista för radiosporten.
Han har tidigare tilldelats Guldspaden av föreningen grävande journalister för sitt arbete med att granska hur klubbar sköter eller rättare sagt missköter sin ekonomi.
Han har också gjort en uppmärksammad serie om dopning inom idrotten. Har säkert hittat mycket bränsle bland två av sina favoritsporter, friidrott och längdskidor.
Bland många upplevelser finns besöket  hemma hos Usain Bolts föräldrar på Jamaica.

Radiolegend. Bengt Skötts samling av ackrediteringar. I sommar gör han sitt 13 OS.

HUR VAR DET MED FREEMAN?
Omtalad blev också hans nära, mycket nära, bekantskap med Australiens Cathy Freeman som vann guldet på 400 meter löpning vid OS i Sydney. Cathy som också  tände elden vid invigningen av spelen år 2000 var också aboriginernas superikon. Aboriginerna som är Australiens ursprungsbefolkning men där flera idag lever utstötta och i misär.
Ja, man kan nog säga att Bengt har Skött sig…
Han är 50 år ung och under sina 22 år som reporter på radiosporten har han upplevt det mesta.
Känslosamma ögonblick som när han under OS i Lillehammer pratade med idrottare från Bosnien-Hercegovina och möta deras förtvivlan och ovisshet när de just fått höra hur bomberna rasade över deras hemstad Sarajevo.
Ilska när han vid OS i Aten fick tillfälle att referera från Olympia där de antika spelen föddes. Dit förlades nu 2004 tävlingarna i kula. Det var inte så kul.
Den historiska miljön var magnifik, därför var det så bittert att konstatera att den ryska vinnaren av damernas kula visade sig vara dopad. Det kändes just i den här miljön så extra smutsigt.
– Det var en av de tristaste upplevelser jag varit med om, säger Bengt.
Vi ber honom istället lägga lite mera daladesign över sina upplevelser.
Då börjar vi med hästen. Den första idolen. Och det var inte vilken häst som helst. Det var sagohästen Ego Boy från Rättvikstravet som 1973 vann Elitloppet på Solvalla. Ni minns kanske ramsan Oj,oj, oj, Ego Boy.
Tyvärr dog Ego Boy året efter och begravdes i vinnarcirkeln på Rättviksbanan.
– Jag minns ingenting från OS i Munchen 1972, där det verkligen hände en massa. Men 1973 då jag var sju och ett halvt år då vann ” vår ” häst från Slättberg utanför Orsa. Och jag fick en förståelse hur utvecklingen varit bakom framgången. Vilket arbete som låg bakom.
Travintresset har bestått. Bland mycket annat är han en kunnig referent av travlopp.
Men allt började alltså i lilla Orsa. Långt ifrån de stora arenorna.
-Jag började göra egna muntliga referat av texter jag läste i tidningarna, inte minst från Dagens Nyheter som vi köpte varje söndag. Inte bara idrottstexter. Det kunde vara tevetablåer, matrecept.
Han lärde mycket av den ledande speakern vid tävlingar hemmavid, Esso Jansson, han lyssnade med beundran på bland annat Åke Strömmers referat i radion. Åke kunde säga det oväntade, hittade små detaljer.
Bengt. Skött trivs också som bäst när han kan ge historiska perspektiv och skildra miljöerna kring tävlingarna, ex i triathlon inne i London under OS 2012. Ni minns Lisa Nordens bragdtävling. Nio tusendelar från guldet. I triathlon!

»Glömmer inte Sannas tårar«

Bengt Skött med Usain Bolt.

– Just Strömmers referat ihop med Assar Rönnlunds kommentarer var häftiga. Det var otroligt när jag sedan själv fick sitta och kommentera bredvid Assar. För att inte tala om numera när vi har Torgny Mogren som skidkommentator. Hans seger på femmilen vid VM i Falun 1993 är bland det häftigaste jag varit med om. Nu är han med i vårt gäng. Finns det möjligheter där vi utsända bor, ja då sätter Torgny igång och lagar maten.
Men det är ett möte med en annan dalaprofil som kanske satt sig starkast hos Bengt Skött. Nämligen Sanna Kallur. Egentligen ett sorgligt och framförallt känslosamt möte,
Det var nämligen strax efter det Sanna ramlat på första häcken i semifinalen av OS-loppet i Peking 2008. Tragiskt.
Med tårarna rinnande utmed kinderna skulle Sanna ta sig igenom det ena tv-teamet efter det andra, och så var hon framme vid radiosportens Bengt Skött. Hur minns du det , Bengt?
– Jag hade nytta av att vi setts så många gånger förr. Min pappa och Sannas pappa Anders ( NHL.stjärna i New York Islanders) kände dessutom varann väl. Sanna grät i 45 sekunder så det stänkte. Jag kände att mitt i gråten kände hon sig trygg bredvid mig. Det blev som en terapi för henne och hon gav innehållsrika svar. Jag frågade om hon orkade och hon sa ja. Sedan kunde jag ställa litet skarpare frågor. Och mitt under intervjun kom en man och klappade henne på axeln och sa några uppmuntrande ord. Det var …Usain Bolt.
– Tror du att vi får se Sanna på startlinjen i Rio?
– Jag tror knappast att hon lyckas med den bragden. Det vore otroligt. Men är det någon som skulle kunna lyckas så är det Sanna Kallur.
Men Bengt Skött är redan uttagen till Rio, förmodligen den mest givne i radions OS-trupp.
Sedan åker han alltså till Rättvik, där pappa Einar har sina rötter. Det är förstås en Rättvikskulla Bengt gifter sig med? För det är väl inte Cathy Freeman?
– Nej, det är en kvinna är från Sydkorea.
Text: STELLAN KVÄRRE

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp