Toppfält: innehåll
Från Planta Till Planka

Från planta till planka

Peter Lind, Hantverkarna och Jens Westgren, AB Karl Hedin antecknar material som Peter hämtat.

Genom generationer har vi inom AB Karl Hedin förvaltat och förädlat den svenska skogen till högkvalitativa produkter. Tack vare kunniga medarbetare och traditionen kan vi verkligen säga att vi har kontroll på kvaliteten från planta till planka.
Råvaror, sågverk, emballage och bygghandel ligger idag under AB Karl Hedins paraply.

Sportmagasinet besökte AB Karl Hedin i Falun en vanlig fredagsmorgon – en av 33 bygghandlare i Mellansverige och en av nio i Dalarna.
Redan strax före sju var det febril verksamhet. Byggare från små och stora företag fanns på plats. De kom med sina små noteringslappar och åkte omkring och lastade på virke, isolering, spik mm.  De förberedde för dagens produktion runt omkring i Falun.
Innan de antecknade allt i företagskassan tog de en kopp uppfriskande kaffe, och det var starkt. Var man inte vaken innan så blev man det onekligen efter kaffeslurken.
S

tämningen var hög – det gavs och togs till höger och vänster. Det var onekligen högt i tak. Framemot åtta kom platschef Anders Hansson in genom dörren. Första halkan. Idag gick det sakta från Borlänge och hit, sade Anders innan han hejade på sina medarbetare och även han tog en kopp kaffe.

– Det kändes som alla var en enda stor familj – kunder som anställda. Vi har ju lagret för byggföretagen. Det är här grabbarna träffas några minuter varje dag. Det blir en vi-anda, men det är också nätverksbildande, säger Anders.

Bygghandeln i Falun har 20 anställda och försäljningen ligger på 80 % till företag och resten privat.
Vi håller som sagt lager och dessutom har vi kunniga medarbetare som kan hjälpa till. Här är det viktigt med kunskap, säger Anders.
Idag omsätter hela koncernen 3 miljarder kronor varav bygghandeln står för cirka hälften och totalt har man cirka 850 anställda.
Efter den första ruschen mellan sju och åtta börjar det lugna ner sig. Inte märktes det någon konjunkturnedgång under denna timme.
Visst känner vi av en nedgång men i vår region har vi en lite konstgjord högkonjunktur, säger Anders. Det Anders syftar på IKEA bygget i Borlänge och skid-VM i Falun, men vi skall även komma ihåg Högskolan och deras biblioteksbyggnad.
Idag är dessa stora projekt loket i regionens utveckling, säger Anders.

AB Karl Hedin har alltid månat om det lokala idrottslivet. Visserligen är vi officiell sponsor för Vasaloppet men vi lägger en stor del av våra sponsorpengar lokalt, säger Anders. AB Karl Hedin sponsrar med hjärtat och har en lokal prägel.
Hellre tio småföreningar än en stor, säger Anders. Anders liksom en stor del av personalen har ett genuint idrottsintresse.
Jag är en allätare. Gillar skidor, fotboll och hockey i första hand. Sedan spelar jag golf på amatörnivå, sade Anders.
Från planta till planka. De fyra orden säger det mesta om AB Karl Hedins produkter. Ordet glädje och service säger det mesta om deras personal – nog så viktigt.

Sportmagasinet lämnade AB Karl Hedin med ett leende på läpparna och redan två koppar kaffe före klockan nio.

Text och foto: Peo Karlström

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp