Toppfält: innehåll
Från Trean Till Allsvensk Topp

Från trean till allsvensk topp

 – Rolf Zetterlund skapade undret i Brage

Rolf Zetterlund, succétränare i Brage på 80-talet.

Fotbollen börjar äntligen bli het igen i Borlänge och det är lätt att drömma tillbaka till »fotbollsundret 1980« och dess skapare. Det är ingen överdrift att säga att Rolf Zetterlund är en av de skickligaste tränare som någonsin verkat i Dalarna. Han kom från AIK till Brage 1977, då ett div 3-lag som slogs med storheter som IFK Sunne, Åshammar, Hällefors, Krylbo och Malung. På tre år förde Roffe som spelande tränare upp Brage till allsvenskan. En fräck nykomling i högsta serien som vågade spela med tre forwards och skakade storheterna. Brage blev fyra i allsvenskan och gick dessutom till final i svenska cupen mot Malmö FF.

FICK GULDBOLLEN
Av bara farten fick 38-årige Roffe Zetterlund Guldbollen som landets främste spelare. Unikt. Han är den äldste som fått Guldbollen, unik dessutom att han är den ende som fått Guldbollen utan att ha varit landslagsman.
– Det är klart att jag var stolt över utmärkelsen, speciellt som mina konkurrenter om Guldbollen var Bosse Larsson och Ove Grahn. Men mest stolt är jag över vad laget Brage presterade. Jag är extra stolt över att fem av mina spelare fick landslagsuppdrag, målvakterna Bernt Ljung och Bengt Nilsson, Göran Arnberg, Thomas Nilsson och Roger Hansson.
Men nu avslöjar Roffe för Sportmagasinet att Brage kunnat missa sin stjärna. Detta om han vetat vad som skulle hända nästa säsong i AIK.
– Jag hade gett ett löfte till Brage och jag hann skriva på. Men då visste jag inte vad jag fick höra någon månad senare: Att mitt AIK nästa säsong skulle tränas av min stora idol Gunnar Nordahl.
– Om jag fått höra det tidigare, ja då vete sjutton hur det blivit med Brage. Men samtidigt hade det känts konstigt om jag ändrar mig. Jag vet inte hur många samtal klubbens starke man »Slana« Österberg hade med mig innan jag skrev på. Han ville verkligen att jag skulle komma.
Sagt och gjort. Roffe såg Brages juniorer spela i Stockholm och blev imponerad av ungdomarna. Här fanns något att bygga på.

OTROLIGA SÄSONGER
Så kom de otroliga tre säsongerna från div III till allsvenskan. Och vilken succéstart i högsta serien. Fyra i allsvenskan. Det otroliga var att »lilla Brage« bara var en poäng efter trean IFK Göteborg, två poäng efter tvåan Malmö FF. (Öster vann allsvenskan). Det var svårt att göra mål på Brage. Malmö FF gjorde noll mål på de grönvita under 180 minuters spel. Öster ett och IFK Göteborg två. Ja Brage besegrade IFK Göteborg med 3–1 hemma på Domnarvsvallen. I 14 av matcherna höll Brage nollan, åtta av dem på hemmaplan. Det är säkert många forwards som suckat tungt när de försökt stångas med Göran Arnberg och Anders Fernström. Visst kunde Brage försvara sig men så var också Borlänges (och Brages) starke man en gammal försvarsminister: Röde Börje Andersson.
– Det var och jag hoppas att det fortfarande är en fantastisk uppslutning kring Brage. Börje Andersson och Slana Österberg, vilka ledare. Jag tror att Slana ringde mig varje dag för att kolla läget. Och jag tror att sju av spelarna jobbade på kommunen. Det var lätt att få dem tillgängliga för träning.
– Jag såg också till att vi fick Kalle Mårtensson, en skicklig naprapat. Det var drag kring klubben, det var fest med mycket publik. Och jag vill extra betona vad Keith Karlsson betydde och vad han bidrog med för att ge extra PR. Det var mycket som var så professionellt i Brage.

STORT ENGAGEMANG
Jag påminns om det där engagemanget när jag ser hur alla ställer upp i Leksand för sitt hockeylag och nu fått sin belöning. Med tanke på dina ambitioner och den träning du var van vid från AIK, satte du inte skräck i Brages spelare när du kom? Det blev vad jag kan förstå en våldsam uppryckning i träningsmängd.
– Det var inga som helst problem. Här var ett ungt gäng som ville satsa. Vi vågade satsa på tre forwards, något som förvånade de andra allsvenska lagen som förordade 4-4-2. Men vi hade Thomas, Roger och »Serik« på kanten. Vi hade väldigt få skador, så jag behövde sällan byta spelare.
Hur gjorde du i rekryteringen av nya spelare?
– Jag letade efter spelare med speciella karaktärer. Det behövde inte vara de mest tekniska spelarna, jag letade efter lojala spelare som alltid gjorde sitt bästa. Jag kan som exempel nämna Kenneth Gustavsson och »Tessen”«Åkerlund. Och jag litade på de kontakter jag hade runtom i Sverige när jag hittade spelare.
Det sägs att ni tränade mer än de allsvenska stor­heterna redan innan ni gick upp i högsta serien?
– Ja, det tror jag. Vi tränade fem gånger i veckan. Och vi hade speciella ritualer innan våra hemmamatcher. Vi tränade på morgonen litet lätt, sedan satte vi oss tillsammans för att äta. Det var nästan alltid entrecote, det var kanske inte det mest näringsrika. Sedan åkte spelarna hem till sig för att komma tillbaka till Vallen och vi hade gemensam fika och coolade ned. Det skapade en fin känsla i laget.

SPELAT SM-FINAL I BANDY
Visste ni förresten det här om Roffe Zetterlund:
• Att han faktiskt är född i Dalarna. I Ludvika.
– Men jag var bara ett och ett halvt år när familjen flyttade till Ångermanland.
• att han spelat en SM-final i bandy.
– Det var med Sandviken, jag tror det var 1971. Vi mötte Falu BS. Jag minns att jag skrek åt backarna mot slutet: Se för f-n till att vi inte åker på någon hörna, för då kommer »Bempa«. Vad händer? Jo det blev hörna (det är ju inte så ovanligt i bandy) och naturligtvis är det »Bempa« som avgör. Vi förlorade men vi hade en fasligt rolig bankett efteråt. Kanske Falu BS vann den också.
Sportmagasinen träffar Roffe i hans hem i centrala Stockholm på Tegnersgatan. Han har sitt sommarställe på Djurönäset, sydost om stan och han tillbringar varje vinter tre och en halv månad i Thailand. Han är en god golfspelare med hcp 11. Och även om han är plus 70 ser han fortfarande ut som en 40-åring.
Han har alltid haft god fysik, han har aldrig varit rädd för att träna hårt. Och länge kombinerade han idrotten med sitt civila jobb som brandman.

När vi träffar honom en aprildag har han faktiskt varit i Borlänge kvällen innan och sett Brage i matchen mot Östersund. Kan Brage komma tillbaka till allsvenskan igen?
– Ja, det tror jag. De har en bra tränare i Conny Karlsson, honom har jag mött på plan och haft tuffa dueller. Han har flera spännande spelare och jag gillade målvakten. Så med det här laget skulle Brage kunna gå upp. Men de vet vad som krävs. Att spelarna levererar. Inte bara en solig sommarkväll, utan även matcher i snålblåst och regn.

Det kunde Brage under Roffe. Han har tränat andra allsvenska lag som AIK, Örebro, Malmö FF och Hammarby.
Men det hörs att åren med Brage var någonting alldeles extra.

Text: STELLAN KVÄRRE

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp