Toppfält: innehåll
Från VM-guld Till VD-stol

Från VM-guld till VD-stol

BORLÄNGE
När Hedemorabördige Jonas Nilsson 1985 blev världsmästare i slalom var det början på en framgångssaga, både sportsligt och i den följande civila karriären. Under nio år, från början 1983 och fram till ett ofrivilligt stopp 1992, tillhörde Jonas världseliten i slalom. En svår knäskada stoppade den karriären, men då var han redo för en civil karriär som efter fem år gav en VD-stol i läkemedelsföretaget CCS (Clean Chemical Sweden) i Borlänge.

Jonas Nilsson har under 18 år arbetat i Borlänge, men hela tiden varit bosatt i Leksand, där han från villans altan har utsikt över Siljan.

Jonas är alltså född och uppväxt i Hedemora, som inte förknippas med utförsåkning precis.
– Mina föräldrar ställde upp och vi åkte ofta till Åsbobacken i Avesta som var tidigt igång med konstsnö. Vi åkte även till Nybrobacken i Borlänge och i Norberg fanns det också en backe, berättar Jonas.

STENMARKS FEL
Men det var från början inte klart att han skulle satsa på utförsåkning.
– Jag var ganska duktig i ishockey och tennis också, påpekar Jonas.

»Att det till
slut blev
slalom var Ingemar Stenmarks ”fel”.«
– Liksom alla andra i landet drogs jag med i hysterin kring Ingemar.
– Det var kul att först följa Ingemar på TV och några år sedan få tävla mot honom och dessutom besegra honom några gånger, fortsätter Jonas.
Den riktiga satsningen började när Jonas var 16 år då han blev antagen till skidgymnasiet i Järpen. Samtidigt kom han också för första gången med i ett landslag.
Första riktigt stora framgången kom 1981 när Jonas vann junior-VM. Två år senare tog han sig in i första startgrupp i Världscupen och där höll han sig kvar under nio säsonger.
Första stora mästerskapet var OS i Sarajevo 1984.
– Där låg jag tvåa efter första åket, men i det andra fick jag en smäll av en vikkäpp så jag tappade glasögonen. Det gjorde att jag slutade på fjärde plats, men bara fem hundradelar från en medalj, berättar Jonas.

SKRÄLLVANN
Ett år senare hade han hundradelarna på sin sida när han skrällvann slalom i Bormio, sex hundradelar före favoriten Marc Girardelli.
Jonas räddade den svenska äran i Bormio-VM. Allt hade gått fel för svenskarna, inte ens Ingemar Stenmark lyckades. Han blev fyra i slalomtävlingen som Jonas vann.
– VM var egentligen en tuffare tävling än OS. Stenmark, Girardelli och några andra hade så kallad B-licens och fick därför inte vara med vid OS i Sarajevo, minns Jonas.
När Jonas Nilsson vann VM i Bormio 1985 var det första och hittills enda gången som en utförsåkare från Dalarna tagit VM-guld.
Under nio säsonger i världscupens första grupp vann Jonas två gånger, men tog ytterligare tolv pallplatser.
Segrarna kom först i Madonna di Campiglio och sedan i slovenska Kranjska Gora.
– Men man kan säga att jag tog båda cupsegrarna i Madonna, för det var deras tävlingar 1990 som flyttades till Kranjska Gora på grund av snöbrist.
Det är inte så vanligt att dalaåkare vinner i världs­cupen.
– Jag tror att förutom mig så är det bara Therese Borssén som vunnit i världscupen, säger Jonas.
Det stämmer, Therese vann en världscuptävling i Semmering 2006.

SKADA SATTE STOPP
Det kunde ha blivit ännu fler framgångar för Jonas, men en svår knäskada stoppade en fortsatt karriär 1992.
Nu fick Jonas satsa på en civil karriär i stället och han hade förberett sig för en sådan.
– Samma år som jag vann VM i Bormio skrev jag in mig på universitet och läste in en civilekonomexamen, berättar Jonas.
Han flyttade till Stockholm och jobbade där i fem år.
– Jag hade en del jobb bland annat för min svåger Mats (Årjes) innan börsnoterade Medivir, som då ägde CCS, sökte en ny VD i Borlänge och då blev jag erbjuden den tjänsten. Då åkte jag upp till Borlänge och tyckte att det såg spännande ut så jag slog till.
Under Jonas Nilssons ledning har CCS haft en fantastisk utveckling och blivit ett av Nordens ledande inom hudvårds- och läkemedelsprodukter. När Jonas Nilsson blev VD för företaget 1997 hade man 30 anställda och en omsättning på 50 miljoner.
– I dag är det 260 anställda och omsättningen är 700 miljoner, avslöjar Jonas.
Men efter 18 år som VD för CCS Healthcare AB, som företaget numera heter, slutar Jonas Nilsson där.
– Jag tänker inte pensionera mig, men nu är jag 52 år och vill göra något annat, förklarar Jonas.
– Det känns vemodigt efter 18 fantastiska år, men det känns rätt att pröva på något annat och låta någon annan ta över i CCS, säger Jonas och tillägger:
– Min företrädare Göran Wallin, som var med och grundade företaget, var också VD i 18 år.

Text och foto: SVEN-ERIK KARLSSON

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp