Toppfält: innehåll
Många Bollar I Luften För Fredrik Larsson

Många bollar i luften för Fredrik Larsson

  • Mora

MORA Det finns många idrottsledare, men det finns bara en Fredrik Larsson.

Redan många ideella idrottsledare lägger ner massor av timmar för den idrott de brinner för, så är Fredrik engagerad i en lång rad föreningar.

Fredrik Larsson, 50 år från Mora, har en lista med föreningar och engagemang som är osannolikt lång.

Pingis är den sport som ligger Fredrik närmast hjärtat, men Fredrik är mannen som säger ja istället för nej.

Utöver det breda bordtennisengagemanget i både Ovansiljans sportklubb och Falu Bordtennisklubb, där han är ordförande och ungdomstränare, så är han också tävlingsledare för Orsakajtn sedan 2019. Lägg därtill att han också är tennistränare och genom klubben Ovansiljans Sportklubb också driver grustennisanläggningen i Orsa.

–När vi tog över skötseln av tennisbanorna så ombildades vi till en sportklubb med sektioner för bordtennis, tennis och dart, berättar Fredrik. 

I Mora Tennisklubb är Fredrik vice ordförande

När det nu inte räcker så arrangerar Fredrik också schackturneringar för ungdomar i Orsa.

Att bo i Mora, men vara engagerad i klubbar i Mora, Orsa och Falun ser inte Fredrik som något problem, men hur började det egentligen?

Jag kom på allvar i kontakt med bordtennis i samband med skolturneringen ”Bästa 3:an” som spelare i klasslaget.

Då följde jag min klass från Utmeland i Mora som blev mästare i Dalarna fram till att vi blev tvåa i Sverige i ”Bästa 4:an”.

Därmed var mitt intresse väckt och jag gillar att kunna träna när det passar och jobba med bollen.

Efter studier i Borlänge återvände Fredrik till Mora och kom då att hjälpa Sigge Låås på Sollerön med bordtennis. Sigge hade då lotsat Sollerö skola till final i Bästa 4:an.

Då fanns också en bordtennisklubb i Vika, men vi tog sedan steget att bilda Ovansiljans Sportklubb 2004 och samlade bordtennisspelare från både Mora och Orsa.

Vi fick en bra lokal som Olof Herko ordnade åt oss i Orsa. Där har vi kunnat ha borden uppställda och har köpt ett bra tävlingsgolv, men tyvärr måste vi nu söka en ny lokal efter säsongen.

I klubben fostrades flera duktiga spelare och Gustav Johansson blev också svensk juniormästare i dubbel tillsammans med Anton Källberg.

Mängder av aktiviter med sommarläger, turneringar och träningar har skett i Ovansiljans SK.

När sedan Bror Nilsson gick bort så stod Orsakjtn utan tävlingsledare.

Jag hade varit med tillsammans med Bror och istället för att lägga ner loppet kom jag att bli tävlingsledare, säger Fredrik.

Fredrik hinner också vara med och spela bordtennis och det gav ifjol ett SM-guld i veteranklassen tillsammans med Mats Källberg.

Tävlingsspelandet i klubben har minskat något, men många kommer för att motionsspela.

Det kommer en hel del ungdomar till våra träningar och vi har också jobbat med integration med nysvenska ungdomar, berättar Fredrik.

Ledare, funktionär, tränare, domare, aktiv och det i en lång rad föreningar och på flera olika orter. Därtill ordförande i Dalarnas Bordtennisförbund sedan 2011. Utan tvekan är Fredrik Larsson en sann eldsjäl.

Drivkraften är att få vara med och skapa verksamhet, säger Fredrik.

Text och foto: NISSE SCHMIDT

Knapp, skrolla upp