Toppfält: innehåll
Fritidsbanken Växer  – Avesta Blir Nästa Anhalt

Fritidsbanken växer – Avesta blir nästa anhalt

AVESTA. Fritidsbanken expanderar i hela landet – och nu finns den på fem platser i Dalarna. Den är redan etablerad i Vansbro, Hedemora, Smedje­backen, Säter och från oktober nu även i Avesta. Verksamheten bedrivs utan kommersiella intressen och på helt ideella grunder. Det innebär att hela familjen kan låna sport- och fritidsutrustning. Alldeles gratis. 

Konceptet är egentligen enkelt i sin utformning:
• Lämna in sport- och fritidsprylarna du inte längre behöver
• Låna istället den utrustning du behöver för tillfället för en aktiv fritid

SPONTANIDROTT
Genom att ta tillvara och låna ut alltifrån cyklar och fotbollar till skidor och hockeyskydd främjar själva idén ökad spontanidrott, hälsa och välbefinnande och bidrar därmed även till ett mer hållbart samhälle genom att satsa på smart återbruk.
– Ny utrustning kostar ju massor, säger Jimmy Lindberg föreståndare vid Fritidsbanken i Avesta. Det är själva finessen med Fritidsbanken att här kan man prova och söka sig fram. Kanske hitta nya former för aktiviteter. Passar upplägget – ja, då lånar man helt enkelt attiraljerna. Som på ett bibliotek ungefär. Men utan att det kostar något.  
Sortimentet och urvalet består av artiklar skänkta av privatpersoner, företag och organisationer. Allt från skidor för både längd och tvär, skridskor för olika aktiviteter, pjäxor, basketbollar, tennisrackets. Ja, listan kan göras hur lång som helst.
Fritidsbankens lager är både nyanserat och omfattande. 
– Vi exponerar för enkelhetens skull säsongsbetonade prylar, säger butiksansvariga Sally Al Saudi. Resten förvaras i väl tilltagna utrymmen på lagret och plockas fram allteftersom.

Sally Al Saudi
Butiksansvariga Sally Al Saudi hanterar det mesta i Fritidsbanken – som här slipmaskinen för skridskor.

AVESTAPARKEN
Butiken finns inrättad i Avesta­parkens utescens gamla nyrenoverade loger. Det var kanske här Calle Jularbo på sin tid hittade rätt på succé­knapparna och Björn Skifs mjukade upp stämbanden inför mötet med den alltid lika krävande avestapubliken. 
I oktober 2016 inleddes ett samarbete mellan Riks­idrottsförbundet och Fritidsbanken. Målsättningen var att utveckla verksamheten, skapa ett långsiktigt lokalt engagemang och möjliggöra för fler att börja idrotta. Men även ett forum att skapa arbetsträning och därigenom möjligheter för varaktig syssel­sättning.
Idag finns Fritidsbanken på mer än 100 orter i landet.
Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUND

Fritidsbanken i Avesta
Föreståndaren Jimmy Lindberg synar varje inlämnad artikel – som här: en skateboardbräda av hög kvalité.
Knapp, skrolla upp