Toppfält: innehåll
Full Fart I Fors

Full fart i fors

Forspaddling
Kajakcross är en fartfylld och dramatisk tävlingsgren som ingår i SM i början av juni i Dala-Floda. Foto: FREDRIK JUNKKA

DALA-FLODA 
Forspaddlarna har sitt eget Mekka i natursköna Lissfors. Floda Forsfarare frontar även då det kommer till att arrangera SM i fors. Andra helgen i juni är det dags. 

SM arrangeras varje år i respektive forspaddlingsgren. Senast ett SM för alla fyra forsgrenar hölls i samma mästerskap, och en total forsmästare utsågs, var 2007.
– Jag var med och arrangerade SM 2007 för föreningen Årekanotisterna i Åre. Så en viss rutin har man, säger Fredrik Junkka, tävlings­ledare.

SM omfattas av de fyra disciplinerna, störtlopp, kajak­cross, kanotslalom och freestyle. Det blir således full action i Västerdalarnas vatten­drag i dagarna fyra.
– Kanotslalom är störst då det har OS-status. Tävlings­plats för den grenen är Lissfors.
– Störtlopp köres i Skålforsen i Västerdalälven, kajak­cross köres i Lissfors eller vid Fänforsen och free­style i Fänforsen eller Lissfors. Allt hänger på vattenståndet, informerar Junkka och fortsätter:
– Vi har satt ett datum då vi har ett fortsatt bra vår­flöde. Och vi lägger tävlingarna där vattenståndet är mest optimalt.

För att stimulera de tävlande att ställa upp i alla grenar kommer en »total forsmästare« att koras även i detta SM.
– Vi vill bredda sporten och att utse en »forsmästare« är ett sätt att öka intresset.

Bredden på ålder är stor och varierande under SM-dagarna.
– Åldrarna varierar mellan tolv år till femtio år, berättar Junkka och avrundar:
– Det är en hel del på gång i klubben, vilket är skoj. Kanotläger är populärt och under turistsäsongen har vi många som besöker oss.

Nye ordförande i Floda Forsfarare, Magnus Eriksson, är nöjd över att klubben be­rikats med ännu ett SM.
– Vi har många eldsjälar i klubben som brinner för sporten. Och det är jättekul att vi kan arrangera SM, kommenterar Magnus, och utvecklar:
– Vi har fått möjligheten att bygga ut vår verksamhet i Lissfors. Och fler och fler dras till kanotsporten. Känslan är att vi växer.

Text: PER-ÅKE GRANLUND 

Knapp, skrolla upp