Toppfält: innehåll
Funktionär Under Fyra VM I Falun

Funktionär under fyra VM i Falun

FALUN
Under Svenska Skidspelen besökte två riktiga eldsjälar inom skidsporten i Falun tävlingarna. Båda har hunnit bli 89 år och har ett stort hjärta för Svenska Skidspelen och klubbarna Korsnäs IF Skidor respektive Falu IK Skidor.

Sport i Dalarna hade äran att få träffa Bror Jons och Olle Gustafsson, medan damerna genomförde sitt lopp under söndagen.
 Två herrar som jobbat med Svenska Skidspelen sedan slutet av 60-talet. År efter år har de bidragit med sin kunskap, engagemang och energi. En mer än 50-årig gärning för skidsporten.
 Och inte nog med det. Duon har även varit funktionärer på alla VM i Falun. Med andra ord 1954, 1974, 1993 och 2015.
 Vi kan nog glömma att vara med 2027, sade Bror och tittade lite frågande på Olle.
 Nu får det vara nog. Nu får andra ta över, svarade Olle blixtsnabbt.
 De var oerhört glada att få uppleva Skidspelen på nära håll denna vackra söndag.
 Det är aldrig samma sak att se en skidtävling på TV, som att uppleva den på plats, sade Bror för att nästa sekund kommentera loppet.
 Titta där kommer Frida Karlsson. Vad hon åker vackert, sade Bror.
 I nästa sekund for Charlotte Kalla förbi och hon prisades för sin kämpaglöd och vad hon betytt för svenska skidsport.
MÅNGA MINNEN
Två herrar med fina och oförglömliga minnen från Skidspel och VM. Under åren är det många världsstjärnor som de dukat för, med timmar och åter timmar i spåren. De har verkligen gett den ideella kraften ett ansikte.
 Visst har man många fina minnen och vilka duktiga åkare vi sett på nära håll, sade Olle.
 Snabbt nämnde Olle namn som Vladimir Kuzin, som vann både 30 och 50 km 1954, Tomas Wassberg, Gunde Svahn, Tomas Magnusson, Billan Westin med flera.
 Frågan är om inte 50 km under VM 1993 är det största. Det var magiskt när Torgny Mogren åkte in på stadion och 40 000 gjorde vågen. Vilket jubel, sade Bror.
FRAMGÅNGAR VIKTIGA
Herrarna var överens om att svenska framgångar är en viktig framgångsfaktor för skidtävlingar i Falun.
 Tjejerna är hur bra som helst och vad skoj att Calle Halvarsson lyckades. Då kommer publiken, sade Bror.
 När vi bad dessa skidsportens gentleman att minnas tillbaka handlade det mest om spåren.
 Det var lite mer primitivt förr. Jag har kört spår otaliga gånger. Tänk att fixa spår med Gösta Wetterhalls fyrkant. Den fastnade lite här och där. Bara att snurra den och fortsätta, sade Olle och det lät hur självklart som helst.
 Bron Jons har även överfört sina kunskaper och stora intresse på sonen Tomas.
 Första gången har var med var han bara 15 år. Egentligen var han för ung, men gymnastikdirektör Gunnar Berggren tyckte han skulle vara med. Det var 1986 och han har varit med sedan dess, sade Bror med stolthet i rösten.
 Sedan några år tillbaka är Tomas tävlingsledare för Svenska Skidspelen.
 Bror och Olle fick en trevlig stund på altan till tävlingsexpedition. De blandade gamla minnen, med att kommentera dagens åkare. Då och då höjde de rösten och hejade på våra svenska ess.
 Något de gjort med inlevelse sedan 1954. Fyra VM som funktionär och över 50 år i Svenska Skidspelen. Finns bara ett ord – respekt.

Text och foto: PeO KARLSTRÖMKnapp, skrolla upp