Toppfält: innehåll
Gänget Som Aldrig Spårar Ur

Gänget som aldrig spårar ur

Roger Hallin och Mats Carlson
Roger Hallin och Mats Carlson från Borlänge kommun utlovar hjälp från kommunen för det ovärderliga jobb som ett stort antal eldsjälar läger ned på skidspåren i Borlänge.

 

–De här människorna är ovärderliga för Borlänge, säger Ola Brossberg, ordförande i Kultur- och Fritidsnämnden i Borlänge.

Det gäller ett stort antal ideellt arbetande skidentusiaster som för varje vinter ser till att det finns skidspår på ett stort antal platser runt om i Borlänge. Att det finns ett skidstadion i både Bergebo och Mellsta är välkänt, men det finns möjligheter att åka skidor på ytterligare ett tiotal platser runt om i kommunen.

Genom ett initiativ av Sportmagasinet samlades för ett par veckor sedan ett tiotal av dessa ideellt arbetande personer vid motionscentralen i Bergebo

Tidningen passade på att presentera de här skidentusiasterna, men samtidigt deltog representanter från Borlänge kommun för att visa sin uppskattning.

LITE UPPSKATTNING

– Jag tycker att de här människorna har visats för lite uppskattning, säger Mats Carlson, utredare vid Kultur och Fritid.

– De flesta av dem är okända för invånarna i Borlänge, som inte känner till att det är många som utan ersättning lägger ned ett jättejobb för att det skall finnas skidspår för motionerande skidåkare.

Vid träffen presenterades Roger Lundin, på 1980-talet allsvensk fotbollsspelare i Brage, som ny anläggningsansvarig för idrottsplatserna i Borlänge. Förutom fotbollsarenorna och sporthallarna ingår även skidspåren i de anläggningar som Roger skall vara behjälplig med.

De ideellt arbetande spårmakarna passade på att framföra en del problem som de dras med.

– I Torsång har vi problem därför att motocrossåkare, mountainbikecyklister, men även ridande ungdomar använder och förstör våra spår, påpekade Hans Astemark, som ensam ser till att det finns skidspår i Torsång.

Nu fick Astemark och kommunrepresentanterna veta att de här problemen finns på fler platser än i Torsång.

– Vi förstår att det måste finnas utrymmen även för de som utövar de här sporterna, men i stället för att använda våra spår borde de vända sig till kommunen och lösa sina problem på det sättet.

PENSIONÄRER

Anläggningsansvarige Roger Lundin kunde också berätta en del om sitt jobb.

– Det är till mig ni skall vända er när det är något som ni vill ha gjort, förklarade Lundin.

Det gäller som till exempel att vara behjälplig med maskiner.

– Men egentligen skall ni inte behöva ringa till mig. Vi skall automatiskt klara av att se till att allt fungerar.

De flesta av de personer som arbetar ideellt med att se till att det finns skidspår runt om i kommunen har nått pensionsåldern.

– Visst är det bra att vi har pensionärer som ställer upp och klarar av det här jobbet, men jag tycker att vi också skall försöka få tag i yngre personer som vill hjälpa till, säger Emil Gregorica, som ställer upp och jobbar vid Stora Tuna IK:s spår i Skräddarbacken.

Den här vintern dröjer det innan det är dags att göra i ordning spåren runt om i Borlänge kommun. Snön låter ju vänta på sig, men när det är dags kan skidmotionärerna få veta var spåren är klara genom datorn på adressen www.skidspar.se.

Text och foto: SVEN-ERIK KARLSSON


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp