Toppfält: innehåll
Glödheta Daladerbyn I Ishockey – När »Mapa« Och »Tuppen« Rök Ihop

Glödheta Daladerbyn i ishockey – när »Mapa« och »Tuppen« rök ihop

Jax tecknar i Sport i Dalarna
Hockeylegender. När ”Tuppen” Lönn och ”Mapa” Sjögren möttes i daladerbyn i rinken blev det hårda tag. Illustration: Hans Jax

LEKSAND/MORA
När ”Mapa” jagade ”Tuppen”, då var känslorna som hetast mellan Leksands IF och Mora IK. Då kunde man verkligen prata om derbykänslor som kunde svämma över. Det handlar alltså om Olle ” Mapa ” Sjögren i Leksands IF och Mats ” Tuppen ” Lönn i Mora IK.

De två drog extra stor publik till debymötena för man visste ju att snart brakar det loss mellan de båda. Det var lättare att förutse än hur det skulle gå mellan Leksand och Mora. Pratar man gamla tiders hockeyderbyn i Dalarna då kommer namnen Tuppen och Mapa alltid upp. Ingen av dem vet var smeknamnen kommer ifrån.

Det verkade som om de inte tålde varann på isen, det small friskt när de kom i närheten av varann. Och allt de röt till varann, var inte direkt barntillåtet.

– De blev båda högröda i ansiktet när de såg varann på isen, säger gamle Leksandsprofilen Olle Öst. En gång rök de ihop i spelarbussen när de var i samma lag (för Dalarna) inför en match. Men jag är övertygad att de i grunden hade stor respekt för varandra.

HOCKEYLEGENDER

Tuppen Lönn och Mapa Sjögren
Idag går det lugnare till mellan ”Tuppen” Lönn och ”Mapa” Sjögren.

Vad är då naturligare än att vi på Sport i Dalarna ordnar en träff mellan Tuppen och Mapa på ålderns höst. Det blir hemma hos Jan Simons i hans sommarparadis vid Siljans strand en underbart vacker oktober eftermiddag.

Mats Tuppen Lönn, 75 år idag och Olle Mapa Sjögren, 74 gläds åt mötet, det märker vi snabbt. Så långt ifrån osams man kan komma. De skrattar gott åt gamla minnen från rinken, men samtalet går ofta över till gamla hockeyprofiler som inte finns med oss längre. Och en och annan krämpa avhandlas. Det brukar bli så i vår ålder. När man sitter och lyssnar till dem idag så är det obegripligt att de kan ha varit sådana hårdingar, inte minst mot varann.
– Man har väl växt till sig, skrattar Mapa.
– Det var tidningarna som skrev upp bråken mellan oss inför derbymatcherna. Och publiken hetsade. Så farligt var det väl inte.

Men visst gick det väl hett till?
– Jodå, erkänner Mapa. Det kunde gå hett till mellan oss även i spelarkorridoren efter matcherna. Tuppens röst hördes ju överallt där vi var. Och jag minns en match i Smidjegrav i Mora. Jag lyckades tackla från hörn till hörn i samma anfall både Kjell Eklind och Tuppen Lönn så de blev båda liggande kvar på isen. Hade någon i Morapubliken haft en bössa i närheten hade jag väl blivit skjuten. Och jag fick skulden för att en av deras spelare Hans Böhlmark fick köras till lasarett med svåra smärtor.

– En riktigt ”ful” spelare i Mora som jag gärna tryckte till var Nils Carlsson. Han var för jävlig och så hade han sin Orsadialekt uppå allt. Men jag minns också när vi åkte från Leksand upp till Mora för match, då vi hade matchens domare med oss i bussen. Han var leksing. Han sa då till oss, att öppnar Tuppen munnen och säger nåt, då åker han ut.

Jag hann knappt säga ett ljud så åkte jag ut på tio minuter, skrattar Tuppen.

Sökte ni upp varandra på isen, du och Mapa?
– Det hände när jag kom i närheten av Mapa att jag försökte svänga för att undvika att vi smällde ihop, skrattar Tuppen. Men det tog inte många sekunder så brakade vi ihop i närheten.

SLAGSMÅL MED MEDSPELARE
Mapa lyckades faktiskt hamna i slagsmål med en medspelare mitt under match.
– Det var med Des Moroney, kanadicken som var spelande tränare i Leksand. Han slog en passning, men det blev som ett slagskott tvärs över isen mot mig, så hårt att jag skall vara glad att pucken inte träffade mig.
När jag kom in i båset frågade jag Des vad fan han höll på mig. Då startade tumultet mellan oss, och det var sex-sju poliser som fick rycka in i båset.

– Det var krigsrubriker i tidningarna, dagen efter, men efter matchen satt Des och jag och tog en whisky tillsammans på hotellrummet.

– Jag glömmer inte Des Moroney skrattar Tuppen. Jag hade heta duster med honom då jag höll fast honom bakom målet. Då skrek han ”Fucking Tuppen” åt mig. Före en match kom Totte Bengtsson i Leksand fram till mig och sa: Jag har tidigare brutit armen och är tillbaka nu. Jag förstod vad han menade. Men han fick nog några smällar om jag inte minns fel.

DUKTIGA LIRARE
Vi skall komma ihåg att det här handlar om två mycket duktiga ishockeyspelare , Mapa och Tuppen som åstadkom mycket mera än att göra livet surt för varandra. Båda debuterade i 15-årsåldern för sina lag och höll i länge. Tuppen i 20 säsonger, rekord för Mora IK, Mapa i 14 säsonger. Och de blev klubbarna trogna. Tuppen hade anbud av bland annat AIK, men tackade nej.

Mapa hade anbud från Brynäs, men tyckte med all rätt att han spelade i ett så bra lag, så varför skulle han byta. Tuppen gjorde fem landskamper och han har en merit som knappast någon annan i hockeysverige. Han har gjort mål som underkändes därför att bara halva pucken gick i mål.

– Det är sant , det var en bortamatch mot Rönnskär. Det var iskallt. Pucken hade väl frusit till på något sätt. Isbanan låg vid en gammal sjöbotten. Jag sköt ett skott som tog i stolpen. Och pucken klövs på mitten. Halva pucken gick i mål, halva hamnade ute vid sargkanten. Målet underkändes av domaren som sa att hela pucken skall vara inne.

Roligaste minnena från dina år i Mora?
– Jag glömmer aldrig när leksingarna kom till Mora och hade kulram med sig. Vi skulle få storstryk hette det. Vi hade börjat serien med 4–13 i Skellefteå, 3–5 mot Gävle Godtemplare och 0–12 mot Alfredshem (nuvarande Modo). Leksand kom med sin kulram, men vi vann med 5–0. Ett annat härligt minne är när vi spelade första matchen på Hovet i Stockholm under tak. Vi spöade AIK med 7–5.

Mapa Sjögren fanns med i laget då Leksand vann sitt första SM-guld 1969 och den stora stjärnan hette Nisse Nilsson. I laget fanns också bland annat Hans Jax som gjort teckningen till det här reportaget. Mapa gjorde tio landskamper.

ISHOCKEYN IDAG?
Det är inte helt överraskande att varken” Mapa” eller Tuppen är speciellt imponerade över dagens hockey i sina gamla klubblag.
– Jag går inte och tittar fastän jag har frikort, säger Mapa. Det är nog tre–fyra år sedan jag var och tittade.
– Jag såg första perioden mellan Mora och Pantern, sedan åkte jag hem, säger Tuppen.

Det är för uselt, de åker bara ut i hörnen med pucken. De svänger ju bara undan. Det är för mycket systemhockey. Men visst kan jag sakna hockeyn, det hade varit roligt att få göra om det. Men då hade han inte fått möta Mapa Sjögren.
– Nej, jag längtar inte tillbaka. Framförallt inte till bussresorna.

En härlig minnenas eftermiddag är slut. Tuppen skjutsar” Mapa” in till Mora, det är härligt att se med vilken värme och respekt de behandlar varandra. Så har det inte alltid varit. Men det var fan så under­hållande…

Text och foto: STELLAN KVÄRRE

Knapp, skrolla upp