Toppfält: innehåll
Göran Rogström Elitmålvakten Som Blev Kulturarbetare

Göran Rogström elitmålvakten som blev kulturarbetare

  • Falun
Göran Rogström
Göran Rogström sitter i sin helrenoverade drängstuga.

FALUN
Göran Rogström blev svenska mästare i bandy 1971, han var en av de två målvakter som spelade när Falun besegrade Sandviken i finalen på Stadion med 2–0. Idag har hans intresse för kultur och historia tagit över och hittills har det blivit 33 böcker med Falu­historia.

Intresset för kultur tog sin början 1983–84 i hans hembygd Rog då han och numera bortgångne brodern Bengt startade en kurs i hembygdsforskning. Och på den vägen är det. Göran skriver inte bara böcker, han håller också uppskattade och välbesökta föreläsningar.

1999 köpte han en gård med flera hus på i Gamla Herrgården, som är Faluns äldsta stadsdel. Det var den del av Falun där gruv- och hyttarbetarna förr bodde. Området kallades för den gruvliga sidan och på andra sidan ån, med något finare kvarter, var den ljuvliga sidan.

Det krävdes många timmars arbete för att få den gamla gården i ordning. 2500 timmar har han lagt ner på bostadshuset, gruvstugan och en jordkällare.

Det har varit svårt att få tag på levnadshistorier om hur det var förr i området, men envist sökande har givit honom en del resultat.

Som idrottsman hade han hoppats få hitta något om vilka idrotter gruvarbetarna höll på med på den tiden, men där har han tyvärr inte funnit något. Det hårda gruvarbetet gav väl kanske inte tid över för annat.

Idag finns däremot i området inte bara en plan för idrott utan dessutom en fantastisk fin nygjord lekpark. Hela området är numera väldigt attraktivt och har väl nu blivit det som är den ” Ljuvliga sidan”?

Text och foto: ERIC ”JOKKE” LUNDIN

Knapp, skrolla upp