Toppfält: innehåll
Gymnos Firar 90 år

Gymnos firar 90 år

Truppbild-Gymnos
Truppgymnastik. Ett gäng glad gymnaster från Gymnos laddar för träningspass.

GF Gymnos är en förening, idag enbart för ungdomar, som jubilerar i år. Föreningen firar 90 år, en aktningsvärd ålder. GF Gymnos bildades den 4 oktober 1923 som en underavdelning till GK Aktiv, en gymnastikklubb enbart för unga män.

Gymnos första gymnastikövning ägde rum på Västra skolans gymnastiksal under ledning av Karin Johansson-Jönsson. Den 18 september 1929 bytte föreningen namn till GF Gymnos. Föreningen var då en ren motionsförening för kvinnor.

FRAMGÅNGAR
I FÖRENINGEN
Maj-Britt och Nils-Olof Sundin, är de personer som betytt enormt mycket för gymnastikens utveckling i Falun de startade i mitten av 1950-talet flickgymnastik. Maj-Britt var tränare först och så småningom kom Nils-Olof, »Nickus« kallad, att bli huvudtränare för föreningens elitflickor.
Inriktningen var i huvudsak truppgymnastik, men med Agneta Göthbergs entré i föreningen så startades grupper för redskapsgymnastik, som i dag är artistisk gymnastik.
Föreningen har skapat många duktiga individuella gymnaster, den främsta är Maria Granström som vann SM 1984 och 1985 och NM 1985 i Artistisk gymnastik och som också deltagit i landslaget flera gånger och i ett OS 1984.

TRUPPGYMNASTIK
Här tillhörde GF Gymnos Sverigeeliten på 1980 och 1990-talet, 1983 vann Gymnos-flickorna SM och 1984-87 vann Gymnosflickorna SM och NM.
1992 blev klubben inofficiella Europamästare. 1990 och 1999 vann flickorna återigen SM i Truppgymnastik, 1999 även NM och ett JSM-silver.
Den senaste större framgången för Gymnos kom i somras då tre av klubbens duktiga manliga truppgymnaster, tävlandes för Gävles Mixedlag, det blev silver i SM.
Idag har föreningen verksamhet i centrala Falun, Sundborn och Svärdsjö. Det är åtta barngrupper, en familjegympagrupp, elva flickgrupper, tre pojkgrupper. Det finns sex tävlingsgrupper i truppgymnastik och två i den artistiska gymnastiken. Gymnastiken lever i högsta grad.

TRADITION
Sedan 1973 har man traditionsenligt haft den stora juluppvisningen »Galan« i början av december uppe i Lugnethallen. I år firar Gymnos 40 år med Galan och den 7 december bjuder årets tema på »Höjdpunkter att minnas«.
Det är dagens gymnaster, från familjegympan upp till vår elit siså där 400 ungdomar, som uppför gamla godingar från tidigare galor. Som traditionen också säger kommer även Dalarnas största Luciatåg av avsluta årets galaföreställning.
Text och foto: CAROLA ERICSSON

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp