Toppfält: innehåll
Gympa För äldre  – En Populär Verksamhet

Gympa för äldre – en populär verksamhet

Sport i Dalarna besökte Friskis & Svettis i Borlänge en tidig förmiddag Det var hög aktivitet i lokalerna och vid den här tiden på dagen mest äldre personer som tränade.

Föreningen har funnits sedan 1993 och som mest hade man 8000 medlemmar 2019. 

Under pandemin sjönk medlemsantalet kraftigt men håller nu sakta på att öka berättar verksamhetschefen Margareta Berglund.

NYA FORMER
Pandemin gjorde att man inte bara fick minska delar av verksamheten man fick också utveckla nya former av träning. Av Riksidrottsförbundet fick man bidrag där inriktningen var ”Idrott för Äldre”.
 I början av juni startade man Balkongjympa på äldreboendet Kungsljuset i Kvarnsveden och höll på med jympan juni och augusti. Deltagarna var på boendets balkong och ledaren stod ute nedanför och instruerade. Det var en aktivitet som blev väldigt uppskattad och nu vill kommunen att man ska utöka den verksamheten.

STOLGYMPA
Höstvädret gör dock att man flyttar in verksamheten och istället kommer att köra stoljympa, gymnastik sittande på en stol eller i rullstol med den som ett redskap. Det är ett samarbete med Borlänge kommun och ABF som ska testas på tre ställen med förhoppningen att verksamheten blir bestående.
 En av Friskis verksamheter för äldre är Seniorklubben som har träningar tre dagar i veckan i Friskis lokaler, en funktionell träning med olika redskap. Allt fler äldre har efter pandemin lockats till träningen som även är viktig för att upprätta de sociala kontakterna. På Friskis & Friskis i Borlänge är idag ca 20% av deltagarna äldre.
 För att hålla igång verksamheten i de stora och välutrustade lokalerna i Borlänge har man idag till hjälp cirka 250 funktionärer, hälften av dom är ledare och tränare.
 Och kom ihåg: ” Det är aldrig för sent att börja träna”!

Text och foto: ERIC ”JOKKE” LUNDIN


Knapp, skrolla upp