Toppfält: innehåll
Håkan Romlin,  Skidledare  Med Mångsidiga  Uppdrag

Håkan Romlin, skidledare med mångsidiga uppdrag

FALUN. Håkan har varit skidledare med många olika funktioner, bland annat längdchef vid skid-VM i Falun 1993, förbundskapten för skidskyttarna 1982 – 84 och tävlingsledare vid skidskytte-VM för damer i Falun 1986.

Under 20 år har han också varit funktionär på Svenska Skidspelen i olika funktioner, för att nu nämna något. Många härliga minnen har han samlat på sig men tyvärr har han också råkat ut för en allvarlig skada. Dubbelt upp till och med.

MÅNGA MINNEN
Men vi tar några av hans härliga minnen först. När han var förbundskapten för skidskyttarna hanterades sporten av SMI, Sveriges Militära Idrottsförbund för att senare bli Svenska Skidskytteförbundet.
 I februari 1986 avgjordes VM tävlingarna i sporten för damer och juniorer i Falun med Håkan som tävlingsledare.
 Det var damernas tredje VM i ordning. Bromsplanen vid hoppbackarna var skyttestadion och de svenska framgångarna var stora i en sport som vid den tiden var relativt liten och okänd i Sverige.
 Eva Korpela tog guldet på damernas distans som då var 10 km med tre skjutningar och brons i sprinten, 5 km med två skjutningar. I stafett tog Sverige brons med ett lag bestående av Eva Korpela, Inger Björkbom och Sabine Karlsson. Det var ingen storpublik på tävlingarna i den sport som sedan skulle komma att växa enormt.

MOGRENS GULD
1993 avgjordes längd skid-VM i Falun med Håkan som tävlingschef i längd. Vackert väder och storpublik, det finns mycket att minnas från tävlingarna. Det var nästan snöfritt tills tävlingarna startade, men vid invigningen vräkte snön ner.
 På näthinnan finns naturligtvis Torgny Mogrens guld på 50 km inför en jublande massa i solskenet.
 Ett annat minne är kanske det svenska fiaskot i stafetten där startsträckans Niklas Jonsson som åkte på Mogrens reservskidor, tyvärr med varken fäste eller glid, kämpade sig runt och växlade två och en halv minut efter täten. (Stafetter vid VM i Falun har inte alltid varit lyckade. Vid VM 1974 tappade startmannen Hans-Erik Larsson skidan i starten och så var den dagen förstörd för laget)
 Ett annat minne är kanske målgången på herrarnas jaktstart där de två giganterna Dähli och Smirnoff skar mållinjen samtidigt. Det blev kaos då speakern först ropade ut Smirnoff som vinnare för att efter en kort stund ändra segrare, Dähli var den riktiga vinnaren.
 Uppdraget som längdchef i Falun skötte Håkan så bra att han fick förfrågan från Kanada och VM i Thunder Bay 1995 att ha samma uppgift där. Kravet var då att han måste flytta dit så han tvingades tacka nej.

ALLVARLIG SKADA
Efter VM fortsatte Håkan att vara funktionär på Skidspelen och förstås själv åka skidor, han har gjort 10 Vasalopp med 5.05 som bästa tid. Men 2008 råkade han ut för en allvarlig skada, han fick en stroke/hjärnblödning som gjorde honom bunden till rullstol.
 Med envishet och hård träning kom han tillbaka till ett någorlunda normalt liv. Tyvärr var olyckan framme igen, 2019 fick han samma skada för andra gången.
 Ett hårt bakslag förstås men han har gett sig tusan på att klara av det hårda arbetet som krävs för att komma tillbaka till ett normalt liv. Nu tränar han fyra gånger i veckan och gör små framsteg hela tiden.

KÄMPAR VIDARE
-Jag ska gå igen, det är det som gäller, avslutar Håkan efter ett av många kämpiga träningspass.
Med stor erfarenhet från den här sortens allvarliga skada och vad som behövs för att komma tillbaka har han nu startat ett bolag dit andra med liknande skada kan söka sig för att få hjälp. Bolaget startar han i augusti och det är främst den psykiska biten med samtalsterapi han satsar på.

Text och foto:
ERIC ”JOKKE” LUNDIN

Knapp, skrolla upp