Toppfält: innehåll

Hälso- och idrottsprofil tar över hotellet på Vår Herres Gattu

På 1930-talet grundade systrarna Elsa och Vilma Långbers sin skapelse Långbersgården, idag Villa Långbers. Systrarna hade kommit hem från USA och ville satsa på ett diethem. De tyckte att de hade alla förutsättningar att lyckas. De kände att det var »den vackraste platsen i Sverige«. Det kanske man får lov att säga när hotellet är beläget högst på toppen av Tällberg. Så högt att adressen är Vår Herres Gattu.

Det där med dieten och systrarna Långbers på 30-talet går delvis igen idag. I varje fall en spännande uppföljning.
Som VD för hotelldriften har nämligen Staffan Malmqvist kommit in.
Och han vill ge det vackra konferenshotellet ytterligare en dimension: en hälso- och idrottsprofil.
Inte så konstigt med tanke på hans mångåriga verksamhet som VD på hälsohemmet Masesgården (mellan Leksand och Siljansnäs). Men det handlar förstås inte om någon diet eller strikt hållna matregler när han satsar på Villa Långbers.
När vi träffar Staffan på Villa Långbers har han bara haft jobbet i tre dagar. Men han är redan klar över hur han vill utveckla verksamheten.

MENTAL HÄLSA
– Jag vill att vi sneglar mot en hälso- och idrottsprofil. Självklart skall jag inte göra om Långbers till ett hälsohem. Här kan gästerna fortfarande sitta och äta en god trerätters med ett glas vin eller två. Men jag vill också ge alternativ och kunskap hur du kan förbättra dina kostvanor.
Vi får bland annat lära oss att vi kan äta allt men inte jämnt.
Staffan vill se en inriktning på mat,
motion och mental hälsa.
Det är som han riktigt påpekar inte bara elitidrottare som ligger på gränsen att bli övertränade, det kan även gälla vi vanliga motionärer på vår nivå. Det gäller att veta vad och hur mycket bränsle kroppen behöver.
Tanken är att hotellets verksamhet skall nå bland annat grupper som tränar inför kraftprov, som Vasalopp, Tjejmil, Öppet Spår, Vätternrundan eller Tällberg Marathon etc och med sakkunnig hjälp ge goda råd.
Under de elva åren på Masesgården har Staffan naturligtvis fått god insikt i hälsans och motionens betydelse. Inte minst under kursgårdens alla hälsoveckor där en av flera föreläsare är medicine doktorn och näringsforskaren Magnus Nylander.
– Vi hade också ett nära samarbete med brottaren Martin Lidberg.
Det finns faktiskt bara två registrerade hälsohem i Sverige. Det är Masesgården och ett hem i Sollefteåtrakten. Då kan det finnas utrymme för hotell med inriktning på en hälso- och idrottsprofil.

HOCKEYFÖRFLUTET
Med Staffan Malmqvist inträde på Villa Långbers innebär det inte någon förändring på satsningen på elitidrott. Inte minst satsningen på Leksands IF.
– Jag om någon vet ju vilket starkt varumärke Leksands IF är.
Dessutom har Staffan Malmqvist ett ishockeyförflutet. Han har till och med varit draftad för NHL-laget Boston Bruins.
– Jag har gått på ishockeygymnasiet i Leksand, med Bengt Fisken Ohlson som rektor och Lars »Nubben« Andersson som gymnastiklärare. Jag har ett SM-guld för A-juniorerna i Leksand och jag har också spelat för Rommehed, Borlänge, Orsa, Ore och fyra år i Almtuna.
PH Stefastsson har som chef för fastig­hetsbolaget på Villa Långbers i flera år skött kontakterna med Leksands IF.

MED I GULDLAGET
– Det är inte bara Leksand. Vi sponsrar bröderna Daniel och Rikard Tynell och vi kommer att satsa på även några andra spännande individuella idrottare. Men det är förstås satsningen på Leksands IF som synts mest. Vi är en av de elva i det så kallade guldlaget. Vi har reklam på isen i Tegera Arena, finns med på spelarnas utrustning och vi var som ni minns huvudsponsor i utomhusmatcher förrförra säsongen mot Mora IK.
Men ni har också varit inblandade i sponsring av enskilda spelare i Leksands IF?
– Ja, och det gör vi fortfarande. Vi har fått kritik när vi haft reklam på några utländska spelare som inte lyckats så bra alla gånger. Hur kan ni satsa på de där, har det hetat. Men det har aldrig varit vi på Villa Långbers som bestämt vilka spelare bär vår reklam. Vi lägger oss inte i Leksands IF arbete. Och numera gör vi så att pengarna går direkt till klubben, inte till spelarna, säger Stefastsson.
– Jag har märkt att det blir alltid mera goodwill när du sponsrar individuella idrottare, men mera ifrågasättande när det gäller lag.
Skulle Leksands IF gå upp i elitserien och det gör de förr eller senare så sitter förstås Villa Långbers i en extra bra sits.
Men det viktigaste för verksamheten är att få gästerna att må bra och med rätt kost och motion må ännu bättre.
Eller som det står i Masesgårdens informationshäfte: Det handlar om att äta rätt, röra på sig och leva sitt liv så att inte stress och oro tar överhand. Att komma igång med nya och bättre vanor när det gäller mat och motion.
Ett lätt koncept att överföra också till »vanlig« hotellverksamhet.
Det är tuff konkurrens bland Tällbergs alla hotell. Det gäller att hitta sin egen nisch. Och som en betraktare sa: »Allting kan ju inte vara kurbits och knätofs…«
Text: STELLAN KVÄRRE

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp