Toppfält: innehåll
Han är Hoppet I Svensk Backhoppning

Han är hoppet i svensk backhoppning

Örnsköldsvikgrabben Carl Nordin är idag vår ende landslagshoppare.

Faluns och Holmen IFs Alexander Mitz hoppade tyvärr av för en tid sedan då han saknade motivation och tyckte inte att han fick riktig stöttning.

Carl Nordin
Hoppfullt. Carl Nordin vår ende backhopparen siktar på VM i Falun. Foto: Adam Alexander Johansson

Men 23-årige Nordin satsar för fullt, trots att han är ensam.  Han har det tufft om vi ska jämföra med åkarna på längd och i alpint, som kan tävla och träna på heltid.

Carl jobbar som snickare i sin pappas firma, går upp runt 6-tiden på morgonen och tränar sedan mellan 7 – 9 innan han går till jobbet. Sedan är det jobb till 16 innan det är dags för nästa pass.

Lyckligtvis kunde han sluta med den farten och lägga hammaren åt sidan för en tid sedan, för den tredje veckan i november började han uppladdningen inför tävlingssäsongen. Första tävlingen är i finska Kuusamo första helgen i december. Där är det upp till bevis, har träningen bedrivits på rätt sätt?

Träningen sköter han tillsammans med nye landslagschefen i backe, norrmannen Trond Göran Pedersen. Trond bor i Mo i Rana så kontakten har under icke säsong mest gått via telefon.

Carl Nordin
Började tidigt. Carl Nordin valde backhoppningen tidigt i livet.

BÖRJADE HOPPA TIDIGT

Eftersom både Carls pappa och storebror var backhoppare var det naturligt att även han började. Redan som treåring prövade han stupkanten, men under uppväxten blev det sedan både hockey och fotboll innan backhoppningen helt tog över när han var runt 14 år.

Spänst och styrka, men även kondition står främst på programmet i träningsväg under försäsongen och när det gäller hoppningen finns den en plastbacke i Örnsköldsvik. Att träna där ensam eller med juniorer har inte givit bästa sparringen så många resor har gått till Norge och Trondheim eller Lillehammer för att få bra motstånd på träningen.

–Det viktigaste att jag i alla moment har skoj, säger Carl, som berättar att det viktigaste är att allt ska fungera på 0,02 sek vid stupkanten för att ett hopp ska bli bra.

187 meter har han hoppat som längst – hittills i karriären.

INTE BARA SNICKARE 

En annan viktig bit för hopparna idag är hoppdräkten som ska vara så exakt som möjligt, därför har Carl sytt sin dräkt själv! Allt för att det för honom ska bli så rätt som möjligt.

För-VM 2014 kommer han naturligtvis att delta i men det stora målet är förstås VM 2015 och han riktigt slickar sig om munnen när han berättar vad han tycker om de ombyggda backarna i Falun.

-Dom är kanonbra! Och där ska jag om lite mer än ett år förhoppningsvis visa att jag kan vara med att göra upp om en medalj, avslutar en mycket målmedveten Carl Nordin.

Landslagschefen Trond-Göran Pedersen:

– Carl är en klart lovande hoppare, jag har visserligen bara jobbat med honom lite mer än en månad men under den tiden har han gjort fina framsteg. Vad som fattas just nu är en del teknik och så en del på den mentala biten.

Text: ERIC ”JOKKE” LUNDIN


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp