Toppfält: innehåll
Här är Familjen Som  Lever För Gymnastiken

Här är familjen som lever för gymnastiken

FALUN. I dagarna har det talats mycket om att idrotten i Sverige tappar bland barn och ungdomar.
Rapporteringen om aktiviteter har minskat och nu funderas det mycket på hur man skall kunna vända den negativa trenden. Två idrotter har enligt RF:s statistik gått mot trenden med ett ökat deltagande. Det är gymnastik och innebandy.

 

Gymnastikfamiljen. För familjen Grundberg, Daniel, Anna-Karin och barnen Ida, Adam och Ellen kretsar mycket kring gymnastik

Så passande då att få möjlighet att tala med en idrottande familj med GYMNASTIK som största intresse.
För familjen Grundberg, Daniel, Anna-Karin och barnen Ida, Adam och Ellen kretsar mycket kring gymnastik.
Daniel och Anna-Karin är mycket duktiga ledare/tränare i GF Gymnos och alla barnen finns med på olika nivåer i föreningen.
Anna-Karin, Faluflickan, var inte mer än 3 år när hon började träna gymnastik i mammabarngrupp i Gymnos. En barnledare, uppmärksammade föräldrarna på att det fanns mycket gymnastik i flickan. Det tog inte många år innan Anna-Karin fick börja träna för Maj-Britt och Nickus Sundin och Sinnika Mattola i deras lilla elitgrupp.
Under först deras ledning och sedermera även Anna-Kari Sundberg, ledde träningen fram till en rad fina tävlingsframgångar som JDM/DM/JSM/SM/NM och även en EM-titel i det första inofficiella mästerskapet för truppgymnaster.
Daniel började som 4-åring med barndans i Stockholm. Den omtyckta dansläraren slutade något år senare och Daniel tappade intresset. Energin och rörelseglädjen sprudlade och en bekant till familjen tipsade om en gymnastikgrupp i Orminge.
Där såg ledaren genast Daniels talang och skickade honom snart vidare till den manliga AG (artistisk gymnastik)-gruppen i KFUM Stockholm. Detta passade Daniel som hand i handsken och med många år som AG-gymnast lades grunden till truppgymnastiken som ledde vägen via USM-JSM-SM och slutligen till NM och EM.
Daniel var parallellt med sin egen träning också tränare för Solflickornas GF i Stockholm. Genom Agneta Göthbergs skarpa ögon snappades Daniel till Gymnos när han började studera till lärare 1992 vid högskolan i Falun. Daniel och Anna-Karin hade träffats på ledarutbildningar på Lillsved, gymnastikens egen folkhögskola, där de varit »demogymnaster«, det vill säga varit de blivande tränarnas praktiska övningsobjekt sedan tidiga tonår. De träffades även på SM-tävlingar under åren som truppgymnaster och på NM i Danmark 1991 sa det »klick«.
Anna-Karin och Daniel var tillsammans med Åsa Johansson, Jenny Eljas, Anna Svelander tränare för de lite yngre förmågorna Sanna och Jenny Kallur, Anja Sternudd, Lotta Sundvik med flera.
Efter något år så var Daniel även AG-tränare tillsammans med Agneta Göthberg och Malin Croner för de äldre artistiska gymnasterna.
Efter att ha varit borta från gymnastiken några år ställdes frågan från föreningen ifall de kunde rycka in då familjegymnastiken i Främby behövde ledare. Familjen hade då utökats med Ida och hon var såklart med redan som 2½-åring.
Idag är Ida med i Gymnos Trupp 1 och Daniel har följt henne genom åren som tränare. I Trupp 1 tränar ett härligt gäng tjejer mellan 15–17 år. Flickorna som är födda -00 i gruppen ska tävla USM i Mixed i Lund i sommar. Ida är sedan hösten -14 hjälptränare för en barngrupp i Slätta tillsammans med Anna Kallur, så äpplet faller inte långt.
Familjens son, Adam, är med i Gymnos Trupp 1 pojkar som leds av Emil Deckner. Adam skulle varit med i truppen till årets USM Mixed i Lund. Men, så blir det nu inte tyvärr för att Svenska Gymnastikförbundet ändrade åldersgrupperingen precis vid jul och tyvärr så är Adam ett år för ung för USM detta år. Så retfullt.
Yngsta dottern Ellen tränar för mamma och ett antal »gamla elitgymnastkompisar till Anna-Karin« som kommit tillbaka till föreningen som tränare. Den gruppen har genomfört vårens stora uppvisningstävling, Vårvolten, och Ellens svårighet rondat-flickis lyckades hon perfekt med.
Vårvolten, föreningens interna »tävling« på våren, är jätteviktig för de yngre grupperna medan de äldsta som tävlar på distrikt-region och nationell nivå har deklarerat att för deras del är det en våruppvisning. En härlig markering som säger att allas bidrag till verksamheten är jätteviktig.

Text och foto: CAROLA ERICSSON

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp