Toppfält: innehåll
Här Har Ni Motormupparna I SMK Dala

Här har ni motormupparna i SMK Dala

Motormupparna fr. v. Gert Nyström, Mats Lindgren, Lennart Prim, Åke Markusson, Lars-Harry Holmberg, Åke Bergkvist, Nisse Glad och Johnny Jansson.

FALUN
Det är ett mycket glatt gäng motorintresserade herrar som samlats i SMK Dalas klubblokal tidigt en fredagmorgon på Ingarvet i Falun när Sportmagasinet kommer på besök. Gubbarna, eller ”Muppgänget” som dom själva kallar sig, har kommit för att inmundiga morgonens fika och samtidigt ” lösa världsproblemen”.  Detta sagt med ett stort garv! Det är en samling äldre herrar bestående av både före detta aktiva motorkillar eller så bara supportrar.

Morgonträffarna har pågått sedan 80-talet och började på lördagar i MC-Janssons affär på Ingarvet. När sedan affären upphörde 1989 fick morgonträffarna och fikat hitta nya lokaler.

Muppfrukost
Efter ha flyttas runt på olika ställen i kommunen hamnade man till slut i klubblokalen på Ingarvet i början av 2000-talet. Där har man varit sedan dess.
”Muppfrukost” är det varje morgon året runt, närvaron varierar men på fredagar är det till exempel alltid smörgås till kaffet.
Bröd och pålägg inhandlas då efter ett noga uppgjort schema. Måndagarnas viktigaste punkt är att sätta ihop spelet på Keno i hopp om att fånga in storvinsten, än har det dock inte blivit någon storpott!
– Vad säger fruarna när männen går iväg på mornarna?
– De är bara glada att vi går till Muppfikat, det påstår alla närvarande vid dagens fika.
– Annars menar våra fruar att vi bara ligger hemma och drar oss, blir svaret.
Hela gänget har passerat pensionsstrecket. Finns det ingen som ändå har jobb?
–Alla som har ett arbete räcker upp en hand. Någon kommer med den frågan. Men det kommer ingen hand i luften. Bara skratt. Vad gör muppgubbarna annars, det går ju inte att fika hela dagarna?
–  Vi löser som sagt världsproblemen, ljuger bara lite (hm?) och pratar skit om dom som inte är här”, blir svaret och så garvas det igen.  Ett minne som gärna berättas är om den person som var föråkare på MC-tävlingen Falu-jungfrun och då stötte på ett älskande par mitt på en stig mitt i skogen.
Flera andra minnen dyker upp under morgonen för visst pratas det. Skratten haglar, ämnena varierar och åsikter om det mesta finns och är många.

Jobbar ideellt
Men det är inte bara frukost och prat, Muppgänget jobbar också en hel del. Ställer frivilligt upp och hjälper till på olika rallytävlingar klubben arrangerar, eller på någon av de fem Novemberkåsor som avgjorts i Falun med mera.
På Skid-VM i fjol var gubbarna till exempel städpatrull. Upp varje morgon 0600 för att samla skräp, en insats som gav en liten slant till fikakassan.
Men att få betalt för sina jobb är de inte vana vid, för det mesta är deras insats vid olika tävlingar ideellt.
Klockan snurrar alltid fort när man trivs och har skoj, morgonfikat har en mycket  viktigt social funktion för alla, men efter ett par timmar skingras Muppgänget!
Nästa morgon finns de flesta på plats igen!

Text och foto: ERIC ”JOKKE” LUNDIN

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp