Toppfält: innehåll

Har idrotten ”en egen kula” eller behöver man samverka?

Idrott är viktigt och kan bidra till ett attraktivare Dalarna och medverka till regional utveckling! Men då gäller det att samtliga aktörer samarbetar på ett framgångsrikt sätt. Vi är ett litet län med små resurser där våra elitidrottare har starka konkurrenter från Sverige, Europa och världen. Det är lite vi mot alla andra.

Dalarna ligger i absolut topp när det gäller att arrangera stora idrottsevenemang. Våra årligen återkommande evenemang som Vasaloppet, Vansbrosimningen och Svenska skidspelen är alla välkända. Också andra arrangörer söker sig till vårt län. Några exempel är 10-mila och O-Ringens 5-dagars i orientering, skid-VM och SM i hästhoppning.

Men vi har också en bredd- och motionsidrott som klarar sig bra i en jämförelse och som än så länge orkar ”fostra” många ungdomar att det är naturligt att vara med i föreningar och bedriva idrott.

När det gäller elitidrott ser det kärvare ut. Innebandy, ishockey och orientering sticker ut men i övrigt? De tidigare så stolta idrotterna som fotboll, bandy, speedway, handboll, friidrott, bordtennis och simning har nu alla en bit kvar till elitnivå.

Tre saker påverkar till att vi hamnat i denna situation
#1. Dalarna har ca 274 000 invånare, ungefär lika många som bor i Malmö kommun. Detta räcker inte som underlag för att få fram tillräckligt många talanger för ett brett startfält av elitidrottare i många olika grenar. Därför är det allt fler som kommer till våra topplag utifrån vilket kan innebära att publikintresset sjunker. Vi blir allt färre som ser elitidrott live.

#2. Näringslivet i Dalarna är nästa punkt. Hur många idrotter klarar man att sponsra? Ofta hör vi att när elitlagen eller de stora evenemangen jagar sponsorer så räcker inte vårt näringsliv till. Man måste prioritera vilket innebär att det uppstår svårigheter att finansiera idrotten.

#3. Vi är inte tillräckligt bra på att samverka för att nå elitnivå. Några exempel:
Två hockeylag – Leksand och Mora – som siktar på att etablera sig högsta serien.
Två fotbollslag i samma stad – Brage och Dalkurd- som är i tredje divisionen.
Innebandy – fyra elitlag – Mora och Falun.
Orientering – fem starka klubbar Stora Tuna, Domnarvet, OK Kåre, Leksand och Mora.
Simning – Borlänge och Falun
Bandy – Falun, Borlänge och Rättvik

Är det troligt att vi kan ha elit inom alla områden? Hur gör andra? Om vi jämför med Gävleborg så har man stora framgångar i bandy, fotboll och ishockey. Där finns ett topplag i varje gren.

Det är här vi bör utveckla idrottsliga samarbetet för att få en ökad spets i Dalarnas elitidrott.
Bra elitidrott bidrar till att många av oss känner stolthet över vår idrott och är ett bidrag till det stora intresset för vårt län, både av besökare och näringslivet.

För min del känns det angeläget att vi hittar formen inom idrotten för att öka samverkan. I annat fall tror jag inte att Dalarna långsiktigt klarar att skapa en stark topp. En topp som kan inspirera oss andra att vara aktiva motionärer, satsande ungdomar, känna stolthet och engagemang.

En topp som kan locka människor till Dalarna och som höjer vårt läns attraktivitet. Vem tar sig an denna heta fråga?

Anders Ahlgren
Idrottsintresserad ”dalkarl” från Gagnef

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp