Toppfält: innehåll
Här Ska Alla Få Möjlighet Till Idrottsaktivitet

Här ska alla få möjlighet till idrottsaktivitet

Massor av prylar. Johan Plyhm visar upp förrådet av idrottsutrustning.

FALUN
Johan Plyhm heter fritidsledaren vid Britsarvsskolans högstadium i Falun. Han har tillsammans med fritidsledare från tre andra faluskolor, Söderbaumska, Hälsinggården och Svärdsjö dragit igång en verksamhet där grundtanken är att alla elever ska kunna få lika möjlighet till att idrotta. Även om det saknas utrustning eller pengar.

Johan jobbar sedan snart två år tillbaka som fritidsledare på skolan, tidigare var han elevassistent där och i jobbet har han idag hjälp av Dennis, som är den som bland annat sköter skolans cafeteria.
Idag har Skolans idrottsförening genom aktivitetsstöd, bidrag från Skandia Liv, pengar från idrottslyftet, försäljning av häftet Restaurangchansen genom eleverna, med mera fått en ekonomisk grund för att kunna bedriva och ordna många aktiviteter där alla kan vara med.

SUBVENTIONERADE RESOR
En av flera verksamheter på skolan är till exempel fotboll, futsal, som man har haft i skolans gymnastiksal, dessutom subventionerade resor. Flera alpina till Källviks­backen i Falun där man också bjudit alla på hamburgare, alpin resor också till Kläppen och Lindvallen, kommunmästerskap i olika idrotter med de tre andra Faluskolorna man har samarbete med, resa till hockey i Leksand för att nu nämna några av alla arrangemang.
Mottot har hela varit att alla ska kunna vara med på det Skol-IF erbjuder. Brist på pengar eller utrustning ska inte få vara något hinder.
Allt startade för drygt två år sedan när Johan blev fritidsledare. Han tar mig med till ett förråd på skolan och visar upp cyklar, slalompjäxor, skor, kläder med mera.

Idrottsaktivitet. Johan Plyhm ser till att skol­elever får möjlighet att låna utrustning av alla de slag.

LÅNA UTRUSTNING
All den utrusning som eleverna kan få låna om man vill vara med på någon aktivitet. Johan är hela tiden på gång med att ha krokarna ute för att kunna skaffa ny utrustning till överkomligt pris.
Behovet att låna är stort, många invandrarfamiljer har inte råd att skaffa den utrustning som behövs. Dessutom finns många elever med en förälder där man kanske prioriterar att lägga pengarna på annat. Då är allt som finns att låna från idrottsförrådet bra att kunna erbjuda.
Johan har inte bara jobbet som fritidsledare på skolan, han har även ansvaret att sköta vikariefrågan när ordinarie lärare blir sjuka. Många bollar i luften med andra ord, men med tanke på insatsen han och Dennis gör för eleverna genom Skol-IF och möjligheten för alla att få idrotta, så kan väl inte skolan få bättre PR.

Text och foto: ERIC ”JOKKE” LUNDIN

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp