Toppfält: innehåll
Hemvändaren Lidas åter På Hemmaplan

Hemvändaren Lidas åter på hemmaplan

VÄSTERÅS
Den sista maj förra året fattade Nicklas “Lidas” Lidström sitt kanske livs svåraste beslut – att för alltid sluta med professionell ishockey i världens tuffaste liga: NHL. Motivationen, drivkraften och spelglädjen ville liksom inte infinna sig som förr. Och en sagolik karriär med proffsspel under 20 år för Detroit Red Wings var därmed till ända. Familjen flyttade hem till Västerås – frugan Annika (Avesta­tjej) och grabbarna Kevin, 19; Adam, 17; Samuel, 13 och Lucas, 9 år.

Nicklas »Lidas« Lidström är hemma i Sverige igen efter 20 år som proffs i Detroit Red Wings.

– Det var med blandade känslor, vemod och sorg jag satte punkt för den här livsstilen jag levt i så många år. Och visst – omställningen är inte alldeles okomplicerad till ett civilt leverne, förklarar Lidas. Alla mina söner spelar hockey – så jag har mer eller mindre fullt upp på hemmaplan.

Kevin går sista året på hockeygymnasiet. Spelar back och bra på att läsa spelet på plan. Adam går första året på hockeygymnasiet. Är erkänt skridskostark forward. Samuel och Lucas söker fortfarande sina identiteter i rinken. Men spelar i VIK:s 00-or och 03-or.

Så det råder väl knappast något tvivel om att återväxten inom hockeyfamiljen är garanterad. Idag tar Nicklas Lidström det lugnt. Det finns tid för reflektion. Det nya livet i Västerås får liksom sjunka in och sätta sig.

–Ja, jag är nöjd med tillvaron, summerar Lidas. Det är flera klubbar som hört av sig och gjort intresseförfrågningar om vidare spel. Men jag har hittills tackat nej.

Fast några åtaganden har Lidas ändå. Han är talangscout och ambassadör för Detroit Red Wings. Kontakten är alltså inte helt bruten med moderklubben och flera resor over there har det blivit under året. Och så – ej att förglömma – hjälptränarsysslan för 00-orna. Där håller han ett vakande öga över sonen Samuels utveckling.

Ändå var det hemma i Krylbo det hela började med spel i Skogsbo SK på 80-talet. Med på isen fanns en annan gigant: Tony Rickardsson. Paret spelade ihop under några år i Avesta BK. Tillsammans försvarade de Dalarnas färger i TV-pucken. Men laget förlorade i kvartsfinalen. Hjärtat klappade för dalalagen Leksand och Brage. Under ungdomsåren blev det många arenabesök tillsammans med farsan.

Studierna förde Lidas till Västerås och 4-årig teknisk utbildning på gymnasienivå. Och i samband därmed förlorade Dalarna en av världens absolut bästa spelare genom tiderna. Resten är hockeyhistoria. Meritlistan är en hel meter lång – men några av höjdpunkterna är förstås OS-guldet 2006, VM-guldet 1991 och inte mindre än fyra Stanley Cup vinster. Den prestationen har ingen annan gjort om.

Text & foto: Staffan Björklund

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp