Toppfält: innehåll
Himlen är Taket. Tove Alexandersson – Världsmästare I Tre Discipliner

Himlen är taket. Tove Alexandersson – världsmästare i tre discipliner

WC-Skyrun Tove Alexandersson
Världsmästarinna i Skyrunning. Tove var suverän i den tuffa löpformen när hon debuterade i fjol. Foto Sven Alexandersson

Världens bästa orienterare, både till fots och på skidor, Tove Alexandersson, är också världens bästa Sky­runner. VM-guld i tre olika discipliner inom ett år!

VM i orientering i Norge i augusti är säsongens höjdpunkt för Tove. Där ska hon försvara tre raka VM-guld i långdistans, så blir Skyrunning lite av semester. Smaka på det, semester med 29 km i bergsterräng med 2500 meters stigning och det på allt annat än löpvänligt underlag. När Tove debuterade i VM i skyrunning i höstas så krossade hon det gamla rekordet i de skotska bergen med 19 minuter och hade en segermarginal på sex minuter.
– Jag gillar att springa i bergen, det är avkopplande och bra träning när orienteringssäsongen har uppehåll, säger Tove, om sin ”semestersysselsättning”.

Fokuserad på löpning

Många är vi som har en melodislinga i huvudet när vi rör på oss, men Tove låter inte tankarna fara.
– När det gäller orientering så handlar det om att vara fokuserad, det gäller också för Skyrunning.
– Det gäller att hålla rätt fart, men framförallt för att springa tekniskt bra och ha kontroll på underlaget.
– Uppför fokuserar jag genom att ha delmål på väg mot toppen, medan i utförslöpningen handlar det om att springa klokt. Det är utför som man lätt blir stel.

Att optimera löpningen är helt avgörande.
– Det är inte som ett maratonlopp på asfalt, tankarna får inte fara iväg, ler Tove.

Obesegrad i skyrunning

Ett lopp i Italien i serien för skyrunning finns med i Toves planer inför sommaren och där har hon också semesterlöpt hem två tidigare segrar.
– Det är ändå orienteringen som är nummer ett för min del, betonar Tove, på väg ner till södra Frankrike för träning på hög höjd i bergen ovanför Nice.
– Det blir nog inte så mycket höghöjdsträning som jag tänkt då snön fortfarande ligger för djup i de schweiziska alperna, förklarar Tove valet av Nice.

Den här säsongen blir väldigt lång för världens bästa orienterare och avslutas inte förrän i slutet av oktober i Kina. Direkt därefter plockar Tove fram skidorna för skidorientering. Skyrunning, grenen där Tove fortfarande är obesegrad, trots att hon bara semester­löper över höga bergstoppar.
– Det är riktigt roligt med skyrunning, bedyrar Tove.

Frågan är hur många som kan vinna VM-guld i tre olika discipliner på drygt ett halvår. Tove Alexandersson tog VM-guld i orientering i augusti 2018, en månad senare vann VM-guld i skyrunning och i mars i år försvarade hon sitt VM-guld i skidorientering från 2017, som bara avgörs vartannat år.

Tove Alexandersson
Tove Alexandersson är världsmästare i tre olika discipliner och väldigt löpstark, men det är orientering som hon prioriterar. På hemmaplan i Dalarna brukar hon alltid springa fjällorienteringen i Idre.
  • Klubb: Stora Tuna IK
  • Ålder: 27 år
  • Orientering: 7 VM-guld, 8 VM-silver och 3 VM-brons, 4 EM-guld, 2 EM-silver och 2 EM-brons, 5 JVM-guld, 2 JVM-silver, 1 JVM-brons, 26  SM-guld, 3 SM-silver,
    1 SM-brons. 5 gånger total­segrare i världscupen.
  • Skidorientering 10 VM-guld, 3 VM-silver och 2 VM-brons, 10 EM-guld, 8 EM-silver, 6 EM-brons, 8 JVM-guld, 3 JVM-silver, 1 JVM-brons. 2 gånger totalsegrare i världscupen.
  • Skyrunning: 1 VM-guld

Text och foto: NISSE SCHMIDT

Knapp, skrolla upp