Toppfält: innehåll
Hockey – En Angelägen Affär För Ola

Hockey – en angelägen affär för Ola

BORLÄNGE
Hockey har funnits på agendan hela livet. Först i rollen som målfarlig spelare – därefter i vardagslivet som sporthandlare. Borlängebon Ola Sundberg, 55, blev aldrig proffs, men kan stoltsera med att ha fått arbeta med sin hobby, vilket är få förunnat.

Kände sporthandlarprofilen Ola Sundberg, Borlänge, har spenderat tusentals timmar i Borlänge Ishall. Här inventerar han U15/16-truppens matchställ.

Sportnörd är ett personbegrepp som absolut passar in i sammanhanget. Vilket också Ola medger:
– Jag lever hela dagarna i en sportmiljö med sportnördar omkring mig. Och på kvällarna handlar det ofta om träning av Borlänge Hockeys U15/16-trupp, alternativt matcher.
– Så då är det är väl inte så konstig att man är lite nördig. Men det är kul och jag känner mig privilegierad, redogör Ola.

Du driver en av Dalarnas största sportbutiker och hinner dessutom med att vara ungdomsledare. Hur orkar man med det?
– Jag har tonat ned min roll i företaget, vilket gett lite mer utrymme privat.
– Och att hålla på med ungdomar ger mig energi. Att se hur de brinner inför uppgiften och se glädjen i spelarnas ögon då de lyckas och utvecklas ger även mig energi.
Som aktiv seniorspelare, åren 1980–1996, hann Ola med att avverka klubbarna IK Rommehed, HC Dobel, Leksands IF (två säsonger i SHL), Mörrum, HC Dobel och Borlänge Hockey. Som spelare i division 1 spred han skräck i motståndarnas försvar med totalt 173 mål på 224 matcher.
Hockeyarvet kommer från pappa Rolf Sundberg. Hårdskjutande högerskytt som ingick i Nybro IF:s historiska hockeyupplaga som spelade i högsta serien åren 1968– 1970.
Intresset för affärslivet kan också vara nedärvt. Mamma och pappa Sundberg drev tidigare populära Pub Mysen respektive Balders Krog i Borlänge.
– Så är det nog. Mamma och pappa lärde mig mycket om affärslivet. Mina erfarenheter från idrotten har också varit till nytta i min civila karriär.
Kan du utveckla det
ytterligare?
– Inom lagidrotter betonar man ofta vikten av vinnarskallar. Att skapa en vinnarkultur, att man ska dra åt samma håll, arbeta efter en gemensam spelplan, sätta upp gemensamma mål och genomföra dem tillsammans.

– Mycket så fungerar det även inom affärslivet. Det gäller att ha ett uttalat mål, vara på tå och jobba gemensamt för att uppnå utstakat mål.
Tankvärda och bevisligen användbara strategier. I dag, trots en tilltagande konkurrens av internethandel, omsätter Ola Sundbergs sportbutik på Norra Backa runt cirka 35 miljoner kronor på årsbasis.
– Vad som kommer att ske med it-handeln är det ingen som kan svara säkert på. Just nu är det nyhetens behag men det kan också gå över. Det råder även konkurrens och ett krig på nätet som kan gynna oss.
– Vi pratar i stället om att fortsätta att utveckla oss och jobba vidare. Service och tillgänglighet gynnar oss. Och för att ta ett exempel: när grabben eller tjejen slagit av hockeyklubban och det är en ny match i morgon, är det bråttom att få fram en ny, understryker Ola Sundberg.

Ola Sundberg
Ålder: 55
Yrke: Affärsidkare
Familj: Barnen Victor, August, Maja, samt två barnbarn
Bor: Villa i Ornäs
Bil: BMW X3
Äter helst: Allätare
Dricker till: Ett glas vin
Fritidsintressen: Golf och trav
Gör du om tio år: Lever pensionärsliv, spelar golf,
umgås med barn och barnbarn
Vet vi ej om Ola Sundberg: Jobbade som bankman
under tre år i Karlshamn
Beskriv dig själv med tre ord: Jag är envis, målmedveten
och en känslomänniska

Text och foto: PER-ÅKE GRANLUND

Knapp, skrolla upp