Toppfält: innehåll
Hockey I Stället För Krig – En Unik Historia Av Lars Ingels

Hockey i stället för krig – en unik historia av Lars Ingels

Lars Ingels har gett ut ett 10-tal faktaböcker om idrott.
Lars Ingels har gett ut ett 10-tal faktaböcker om idrott.

LEKSAND
Mitt under andra världskriget nödlandade ett 10-tal bombflygare från Kanada i neutrala Sverige. De placerades i Falun och satte ordentlig fart på hockeyn i Dalarna. Lars Ingels har dokumenterat den unika historien i sin senaste bok.
Lars Ingels skriver böcker om sport på löpande band. Det kompletta uppslags­verket om Leksands IF är en. Tröjorna i taken är en annan. Dessutom har han producerat tre böcker om vinter-OS. Lars har en förmåga att grotta ner sig och komma ut med böcker som skapar intresse över hela landet. Hans senaste bok tar ytterligare ett kliv.

Nu väntar inte bara den svenska marknaden. Hockey­nördar i Kanada kommer att gilla Lars Ingels senaste alster. Nu går Ingels på export.
– Sakta i backarna. Men det finns i alla fall ett visst intresse på andra sidan Atlanten, säger Lars och skrattar.
– Visst. De kanadensiska bombflygarna, som också var duktiga hockeyspelare, är nära nog en osannolik historia.

Hamnade i Falun

Det var mellan augusti 1943 och januari 1944 som tyskt luftvärn tvingade fem brittiska bombflygplan med kanadensisk besättning att nödlanda i Sverige. De hamnade i Falun och fick chansen att ägna sig åt sin favoritsport ishockey.
– Det passade perfekt. Ishockeyn i Dalarna hade precis börjat ta sina första skridskoskär och plötsligt damp äkta kanadensiska hockeyspelare ner från himlen. Bokstavligt talat, berättar Lars Ingels.
– Kanadensarna deltog i den allra första Dalaserien med Mora IK och Leksands IF. Laget drog stor publik överallt. Framför allt för leksingarna blev det viktiga matcher. De mötte kanadensarna hela åtta gånger.

I boken berättas både om bombflygarnas hemska upplevelser på krigsskådeplatserna och om äventyren på Dalarnas hockeyrinkar.
– Det var ett bra sätt att utkämpa ett krig, beskrev den kanadensiske sergeanten Jim Flick i Royal Canadian Air Force vintern 1944 i Dalarna.

De kanadensiska bombflygarna av Lars Ingels
Lars Ingels senaste bok har redan uppmärksammats i Kanada.

Lars Ingels böcker:

  • Boken om Vinterspelen, del 1 och del 2
  • Leksands stora grabbar
  • Tröjorna i taken
  • Svenska guld i Vinter-OS
  • På snö och is
  • Guldboken
  • Leksand så klart
  • Leksandshistorier 1 och 2
  • De kanadensiska bombflygarna och Leksands IF

Text och foto: MATS RÖNNBLAD

Knapp, skrolla upp