Toppfält: innehåll
Hockey Och Hästar Som Förenar

Hockey och hästar som förenar

LEKSAND. De är grannar. Goda sådana. Älskar hockey lika mycket som sina kära travhästar.
Möt Per-Olov Brasar, 70, och Lars Stenvall, 67, som likt siamesiska tvillingar, ägnat sig åt samma utmaningar livet igenom.

Vi tar det från början. Per-Olov lärde sig köra häst, snudd på innan han lärde sig att gå. Så körhanden fanns där tidigt – nyttig att falla tillbaka på efter avslutad hockeykarriär.
 –Roligaste hockeyminnet var de tre SM-gulden med Leksands IF 1973-1975. Brynäs hade dominerat innan och det var skönt att sätta dem på plats, berättar Brasar.
 –Kul var även NHL-åren 1977 till 1982, där höjdaren var en NHL final med Vancouver. VM-silver i Wien 1977 tillhör också topparna.
 I prisskåpet finns även tre VM-brons och två JSM-guld.
Efter proffsåren i Minne-sota och Vancouver spelade Brasar i Leksand 1982-83 – innan han chockade fansen med att avsluta karriären i Mora IK 1983-1984.

SPELADE I MORA
–Det var alldeles för sega träningar i Leksand. Och då Moras tränare, Christer Abrahamson, tyckte att jag skulle spela i Mora så fick det bli så, berättar Brasar:
 Med skridskor och hockeyhandskar på hyllan inleddes en framgångsrik travsatsning.
 Brasar hade ju vana körhänder sedan tidigare. Segermaskiner som Kapten Limit, Speedy Sid och Private Collection väckte respekt och beundran under 70/80-talet samt tidigt 90-tal. 
 –”Kaptenen” vann 33 lopp och bland annat Amatör-SM. Speedy Sid vann finaler i brons- och silverdivisionen på Rikstoton och Private Collection segrade i 28 lopp av 56 möjliga.
 –Tillsammans vann de tre tolv rikstotolopp och fem finaler, erinrar sig Brasar.
 Tiden går även för en envis man  som Brasar, men någon tanke på att sluta köra har han inte.
 –Köra travlopp är liksom grejen! Jag har aldrig haft någon favoritkusk. Istället högaktar jag alla tränare som kör själva.
 –Jag vill att vi hjälper våra ungdomar in i travet. Ger dem incitament för att bli tränare, för det är så vi hittar återväxten för travets överlevnad, understryker Brasar. Som för dagen managerar 3-årshingsten Cigars Sea Eagle och stoet Marions Made Eye, 8 år

TIO SÄSONGER
Lars Stenvall, värvades från IK Björnen, Älvdalen, till Leksands IF, som backup i målet för Christer Abrahamsson.
 –Det blev tio säsonger i LIF och tre SM-guld. Leksand drog storpublik överallt. Och det var härliga holmgångar mot AIK på ett fullsatt Hovet, berättar Lars Stenvall.
 Hockeykarriären aslutades 1984 i Falu IF – därefter kom mycket att handla om hästar i familjen.
 –Frugan och dottern hade ridhästar, så då tyckte jag att jag kunde skaffa mig en travhäst.
 Och första hästen fanns nära.
 –Jag köpte min första häst, Seaweed, av Per-Olov. Det var en elak jäkel som inte släppte någon inpå livet, och PO var nog glad över att bli av med den, erinrar sig Stenvall, skrattar, och fortsätter:
 –Men jag vann några lopp med den.
 Dagens stjärna i stallet, Massaj Käll, 5 år, har segrat två gånger och sprungit in 334 000 kronor:
 –Massaj hade en bra treårssäsong och vann två lopp på V86. I fjol krånglade det med sjukdomar men nu är det bra igen, så jag hoppas på några segrar i sommar.
I stallet finns även en halvbror till Massaj Käll i 3-åringen Nonstop Käll, efter From Above.
Vad är det som är så roligt med travhästar?
–Jag tycker det är kul och spännande med djur överhuvudtaget. Det är verkligen rofyllt att ge sig ut och köra i skogen.
Du kör inte själv i travloppen, vilken favoritkusk har du?
-Leif Witasp. Han har hjälpt mig mycket genom åren.På senare år har även hans dotter Katrin Frick ställt upp.
 Per-Olov Brasar och Lars Stenvall två gamla LIF-krigare, som då det också kommer till travhästar vet hur finliret ska skötas.
 
Text och foto: PER-ÅKE GRANLUND

Knapp, skrolla upp