Toppfält: innehåll
Hockeyn Lyfter Furudal

Hockeyn lyfter Furudal

Hockeyskolan i Furudal är Europas största i sitt slag. Här träffar Anton Forsell och Håkan Svelander från hockeyskolan eleverna Elias Frisk från Hudiksvall och Luka Kosmac från Slovenien.

FURUDAL Utan högstadiets och gymnasiets hockeyprogram på vintern och hockeyskolan på sommaren skulle stora delar av Furudal dö ut. Det säger alla som Sportmagasinet pratar med. – Hockeyn håller hela bygden vid liv, säger Birgitta Dahlkvist, furudalsbo. Sommarhockeyskolan är Europas största.

Furudals sommarhockeyskola är ett begrepp. Känd i hela Sverige sedan 32 år. Ett varumärke som blixtrar och syns på hockeyns världskarta.
– Ja, de flesta inom världshockeyn vet vilka vi är, säger Håkan Svelander, vice rektor på Furudals hockeyskola.
– Här har stjärnor som Niklas Lidström, Henrik Zetterberg och Mats Sundin skolats.

Det lilla samhället i norra Rättvik är som gjort för hockey. Allt finns samlat på ett ställe. Det är gångavstånd till det mesta. Hockeyarenan är imponerande med alla omklädningsrum, flera gym och fritidsgård. Tvärs över gatan ligger förläggningen »Hockeyborg«, ett hotell för eleverna med badstrand utanför knuten.
Furudal står på två stadiga hockeyben. På vintern är högstadiets hockeyprofil motorn. Utan hockeyn hade inte högstadiet i Furudal funnits. Ett 80-tal elever från hela landet söker varje år. Alla dialekter hörs på byn. 10 årsanställda arbetar med programmet på skolan.

Sommarens hockeyskolor är Furudals stora profil. I sommar beräknas 1 200 elever delta under 9 veckor. Det gör skolan till Europas största. Med föräldrar och personal är över 3 500 personer engagerade.
– Sommarhockeyskolan ger över 20 sommarjobb i Furudal. Dessutom har vi närmare 150 ledare och tränare engagerade, berättar Anton Forsell på hockeyskolan.
– Mycket istid och ett fullmatat veckoprogram är det som lockar så många att söka hit.

Anton Forsell är en av flera eldsjälar som lägger ner all sin tid på hockeyskolan:
– Jag vet vad hockeyn betyder för Furudal. Jobbet är värt varenda sekund. I sommar kommer jag att jobba 70 dagar i ett sträck, berättar Anton Forsell.
Text & foto: MATS RÖNNBLAD

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp