Toppfält: innehåll
Hon Har Tränat Tre Generationer: Tränarjobbet  Håller Mig Vid Liv.

Hon har tränat tre generationer: Tränarjobbet håller mig vid liv.

INSJÖN. I 50 år har Anita Hedin varit ridtränare i Insjön, Tällberg och Leksand. Nästa år firar hon Insjöns ridklubbs 50-årsjubileum. – Jag har varit med från start. Nu är jag inne och sliter på tredje generationen ryttare, säger Anita och skrattar.

Anita Hedin har passerat 70. Det märks inte. Hon far runt i Insjöns ridhus som hon vore 30. Ordergivningen smattrar. Rösten är klar och tydlig när hon manar på sina elever.
– Tränarjobbet håller mig vid liv. Det här är mitt gym. Man blir pigg i både skallen och kroppen när man håller på med det här, säger Anita.

Anita Hedin
Kaffe mitt i träningen. Det är fullt ös när Anita Hedin har ridlektioner i Insjön.

TRÄNA HOPP
Anita är från Skövde och kom till Tällberg 1970 för att arrangera fälttävling för hästar. Sen blev hon kvar, och på den vägen är det. Hon har varit hästlärare på Stiernhööksgymnaiset i Rättvik och kombinerat jobbet med ridtränarsysslan i Insjön och Leksand.
– Att rida handlar i grunden om att träna mod. Grejen är att våga. Man ska trilla av 100 gånger innan man blir en riktig ryttare, säger Anita.
Anita går runt i sanden i Insjöns ridhus. Tjejer från sex år och uppåt rider i bana på Anitas kommando. Prova lodrätt sitt! Prova lätt sitt! Titta upp-låt hästen titta ner! Anita manar på med en naturlig auktoritet. Hon kan namnen på alla ryttare som ett rinnande vatten.
– Jag vill inte. Jag vill gå av, hörs plötsligt en ryttare snyfta.

INSPIRERANDE
Anita går fram och löser problemet elegant. Vad ska vi tänka på nu, undrar hon. Galopp! Bravo! På ett smidigt sätt får hon eleven på andra tankar och träningen kan fortsätta.
– Det är Anitas styrka, säger Per Dahler, pappa till en av de unga ryttarna.
Hon är inspirerande och rak. Det är aldrig några tveksam­heter. Barnen må­r bra när Anita är med.
Anita Hedin är en eldsjäl som betyder enormt för Insjöns ridklubb. Det säger alla på ridhuset som Sport i Dalarna talar med. Tydlig och trygg är hennes signum, säger Louise Tysklind som varit med i klubben ända sedan starten 1971.
– Det är otroligt vad tiden går fort. Så är det när man har roligt, säger Anita.
– Fattar inte att jag är inne på tredje generationen ryttare i Insjön.
Text och foto: MATS RÖNNBLAD

Anita Hedin med tre generationer
Anita Hedin (till höger) har tränat tre generationer i Insjön. Här är alla från vänster: Jessica Joons, Amanda Joons och Gunilla Ohls.
Knapp, skrolla upp