Toppfält: innehåll
Hundar Får Tak över Huvudet

Hundar får tak över huvudet

Gagnef-Floda Brukshundklubb rustar för en inomhushall. Bygglov är på gång och hallen ska uppföras intill klubbhuset vid Mosselåkern i Dala-Floda.
– Vi hoppas att allt ska stå klart hösten 2021, säger eldsjälen Kristina Jugas.

Människans bästa vän är, som bekant, hunden. Utbytet mellan människa och hund  intensifieras ytterligare i och med satsningen i Dala-Floda.
– Vi är runt 190 medlemmar i brukshundklubben. Och många ekipage ägnar sig åt agility på hög nivå, berättar Jugas och fortsätter:
– Vid tävlingar har vi tvingats till långa resor, så en egen hall blir ett jättelyft.
Vad kostar kalaset?
– Cirka 3,5 miljoner kronor. Hallen är på 1050 kvadratmeter, med en taknock på  sex meter.
– Underlaget är konstgräs och förutom tävlingar och utställningar, går det bland annat att syssla med teknikträning i fotboll.
Hur ska ni finansiera hallen?
– Genom eget kapital och så jobbar vi även mot olika byggsponsorer. Gagnef kommun har ställt upp bra i markfrågan och jag har även förhoppningar om att kunna återkoppla till kommunen om eventuella bidrag.
– Då det kommer till driften, så vet vi att andra brukshundklubbar fått en bättre ekonomi då man nyttjat hallen också i uthyrningssyfte.
Vilka är de största fördelarna med egen inomhushall?
– Att det går att träna våra hundar året runt. Och att vi kommer att bli mer konkurrenskraftiga då det kommer till tävling.
Ser du fler synergieffekter med egen hall?
– Absolut. Hundar är viktigt, samspelet mellan människa och hund inrymmer värdefulla sociala faktorer. Och vi har också planer på ett samarbete med Autism- och Aspergerförbundet i Dalarna.
– Tävlingar, mässor och utställningar kommer att generera fler turister till Gagnef, som kommer att spendera pengar i kommunen. Vilket är bra för alla, svarar hundarnas bästa vän i Dala-Floda, Kristina Jugas.
Text: PER-ÅKE GRANLUND

Kristina Jugas
Kristina Jugas har en riktig kompis i schäfertiken Ninja. Foto: PRIVAT
Knapp, skrolla upp