Toppfält: innehåll

I huvudet på en gammal sportjournalist: Jag blir inte klok på ishockeyns seriesystem

Jag tänker förstås på allsvenka ishockeyn där seriesegraren och tvåan efter 50 omgångar inte är direktkvalificerade till elitserien. Allsvenskan bjuder en hel vinter på matcher som i princip inte gäller någonting, även om man vinner allsvenskan blir det ett rent lotteri att nå elitserien.

Självklart borde seriesegraren och tvåan ta steget direkt upp i elitserien, lika självklart som att de två sämsta lagen i elitserien åker ur direkt. Titta bara hur fotbollens seriesystem är upplagt, här åker de två sista lagen ur allsvenskan och de två bästa lagen från Superettan går direkt upp i allsvenskan. Rättvist, klokt och sportsligt!

För att göra allasvenskan mer intressant så måste hockeyförbundet tänka om och flytta upp ettan och tvåan i allsvenskan direkt till elitserien, jag har svårt som det är nu att se någon dramatik i allsvenskan där det i princip inte gäller någonting att vinna serien. Ishockeyn har tappat den sportsliga tanken, här är det bara ekonomi som gäller vilket drabbar tredje part.

Tänk om ishockeyförbundet! Och det snabbt, för att hockeyn ska leva och bli en sport som engagerar och berör alla i vårt avlånga land och ger lagen under ifrån en ärlig chans att nå ishockeyns finrum. Som det är nu så blir elitserien en stängd liga med endast små förändringar.

Ett förslag direkt till ishockeyförbundet från en gammal sportjournalist med hjärtat för idrottslig rättvisa.
Öka ut elitserien med två lag, eftersom Djurgården och Leksand kom trea och fyra i kvalserien i år skulle lagen ta plats i ishockeyns finrum redan till hösten. Då skulle elitserien bli mera attraktiv och den allsvenska ishockeyn skulle få ett lyft om man visste att ettan och tvåan i allsvenskan skulle ta steget direkt upp i elitserien.

LILLIS ÅKERBLOM
Redaktör för Sportmagasinset Dalarna

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp