Toppfält: innehåll
I Spåren Av Rissveds OS-guld: MTB-intresset ökar I Borlänge

I spåren av Rissveds OS-guld: MTB-intresset ökar i Borlänge

Borlänge MTB
Intresset för mountainbike-sporten ökar bland ungdomar i Borlänge.

BORLÄNGE
Roger Karlssons fritid har för det mesta handlat om cykelsport i Borlänge CK.
Under 32 år har det handlat om någon form av farkost på två hjul. Som aktiv, styrelsemedlem eller ledare. Nu gör han allt för att utveckla MTB-sporten.

– Jag släppte styrelsearbetet i klubben för att fokusera på rollen som ungdomsledare, berättar Roger och fortsätter:

– Vi har länge haft en bra ungdomsverksamhet. Svårigheterna har varit att få ungdomar att fortsätta när det blivit dags att dra på sig nummerlappen och att tävla.

Mountainbike BorlängeMTB-sporten blir allt populärare och det har även Borlänge CK erfarit. Det har gett Roger en nytändning. Nu lägger han energi på att lotsa fram en grupp bestående av 15 ungdomar i åldrarna 10 till 15 år.
– Det är bra fart på ungdomarna och träningarna går bra. Och vi har lyckats bra med att synka resor till olika tävlingar.
– Nu gäller det att lyfta fokus, synka energin av vad ungdomarna ger och lyfta klubbens verksamhet ytterligare, redogör Roger och utvecklar:
– Vi har även startat upp ett projekt angående en ny MTB-anläggning och vi för en dialog med kommunen i frågan. MTB-sporten utvecklas hela tiden mot en allt mer teknisk åkning, krav vi hoppas kunna leva upp till med rätt träningsmöjligheter.

Motionsboomen har även fått grepp om Borlängeborna och för att möta intresset har Roger en intressant synpunkt:
– Tillsammans kan vi möta motionsboomen men då gäller det även att inse värdet av nya cykelleder. Bygger vi ut dem är jag övertygad om att det även skulle gynna turistnäringen. Folk gillar allt mer att cykla, understryker han.

Har ni märkt av någon effekt av Jenny Rissveds OS-guld?
– Helt klart har Jenny stimulerat fler att börja med MTB. Även i vår förening.

Hur många medlemmar har ni?
– Runt 300 medlemmar, medan summan av cykelmotionärer snuddar runt tusen personer. Och för att fånga upp alla har vi bland ett samarbete med Friskis & Svettis.

Lokala stjärnor och klubbens affischnamn stavas Felicia Ferner, Joel Burman och Linn Gustavzzon – tre landslagscyklister som alla är ett föredöme och inspirationskälla för föreningens ungdomar.

Text: PER-ÅKE GRANLUND
Foto: PRIVAT

Knapp, skrolla upp