Toppfält: innehåll
I Vasaloppet Kom Fullträffen – Svempa Och Lis Lever I Gruvan

I Vasaloppet kom fullträffen – Svempa och Lis lever i Gruvan

Han levde litet i skuggan av sina mera berömda lagkompisar i Dala-Järna IK, Gunde Svan, Erik Östlund och Lars Håland, alla tre med VM-guld på meritlistan. Men Sven-Erik Danielsson har aldrig haft minsta tendens att bli avundsjuk. Han har alltid betonat vilken nytta han haft att vara lagkompis med Gunde och debuterat i OS samtidigt som Thomas Wassberg.

Lis Frost och Sven-Erik Danielsson.
Lis Frost och Sven-Erik Danielsson.

– De var så olika Gunde och Thomas. Gunde var mera öppen, han fanns överallt. Thomas fick man lite smygtitta på hur han tränade och hur han fixade med skidorna. Han var mer för sig själv. Självklart tog jag intryck av Gundes energi, ja han är född sån. Men också av hans uppfinningsrikedom och viljan att offra sig. Det är klart att det smittade av sig. Samtidigt drömde jag om den stora fullträffen, att lyckas med något stort, berättar ”Svempa”.

Vid 35 års
ålder kom den stora full­träffen: Han vann
Vasaloppet!
Och det verkar som om det är något man alltid blir ihågkommen för, säger ”Svempa” med ett brett leende.
Det är förvisso sant. ”Svempas” kompis i Åsarna Janne Ottosson har berättat att ingen pratar om hans båda OS-guld i stafett, men hans Vasaloppssegrar blir alltid ett samtalsämne.

POPULÄR SEGRARE
När Sven-Erik Danielsson 1995 vann Vasaloppet ohotad skrev vi att det här måste vara den populäraste segraren på många år utanför IFK Moras egna vinnare.
Det berodde dels på hans lugna sympatiska framtoning, men också att han varit så nära att vinna denna klassiker tidigare. Han var tvåa ett år, sekunden bakom Håkan Westin, han hade dessutom varit trea tre gånger. Han blir aldrig den där vinnaren sa folk, han är killen som alltid är nära, men bara nära.
Så fel de hade. I sitt nionde försök fick Sven-Erik Danielsson jubla i Vasaloppsmålet under devisen ”I fäders spår för framtids segrar”.
Han är gift med Lis Frost, även hon landslagsåkare.
– Självklart följer Lis och jag skidsporten idag, men jag tycker inte det är så kul att se ett Vasalopp där eliten bara stakar och stakar. Men det hade nog jag också haft lätt för på min tid. Och det är heller inte så kul när det kommer en massa åkare samtidigt i en spurt. Vem var det som vann?
Lis och de andra landslagstjejerna hade oturen att komma fram en tid då sporten dominerades av de ryska tjejerna, en och annan av dem kanske var dopad.
– Det är klart att vi funderade när ryskorna så ofta var så långt före oss, säger Lis. Men var är de idag? Och vi tjejer fram i en tid då svenska killarna hade så stora framgångar. Det är inte konstigt att de fick största uppmärksamheten.

BOR I GRUVAN
I förra numret av Sport i Dalarna fick Marie Risby önska vart vår speciella stafettpinne skulle vandra . Den vandrade till Gruvan, men inte i Faluns berömda utan till en liten by vid namn Gruvan, en mil från Vansbro och fyra kilometer från Dala-Järna. Parets hus är för övrigt timrat av förre landslagsstjärnan Tommy Limby.
Där bor alltså Sven-Erik tillsammans med sin Lis Frost, också hon landslagsåkare en gång i tiden med tre OS och sex segrar i SM-stafetter med Sollefteå. Bland annat med Billan Westin-Östlund.
De har tre barn, alla pojkar; Oskar 18 år, Anders 14 och Erik 9. Oskar har förresten vunnit Ungdomsvasan.
Sven-Erik är byggnads­arbetare, Lis utbildade sig till sjuksköterska och är idag medicinskt ansvarig i Vansbro Kommun.
Apropå medicin. Det blev stora rubriker kring Lis då hon under ett träningsläger i Schweiz opererade blind­tarmen men drabbades av en bukhinneinflammation. Som tur var fanns landslagsläkaren Bo Berglund på plats och såg till att hon snabbt kom under läkarvård i Sverige. Det var kritiskt men det slutade lyckligt. Men det resulterade i att skidkarriären avbröts under dryga två år.
I Dala-Järna IF gifter sig åkarna med varann.”Svempa” med Lis, Gunde med sin Marie. Erik Östlund (som aldrig bodde i Dalarna under tiden i Dala-Järna) med sin Billan. Ja, det gäller inte bara Dala-Järna. Skidåkare kanske inte träffar andra människor, eller…?

ETT BRA LIV
Men det heter ju att lika barn leka bäst. Och det är naturligtvis bra att ha samma intresse för idrotten.
– När ni ser tillbaka på karriären?
– Vi har fått ett bra liv, säger Lis. Vi har fått vara med om mycket. Fått hjälp i våra karriärer, fått rest och fått kompisar.
Och fått tre fina söner som förstås gillar idrott. Fotbollen är annars en stark konkurrent till skidsporten bland ungdomarna.
Men det finns också en annan idrott som är stor i familjen Danielsson. Nämligen friidrotten. Sven-Eriks bror Jonny har fortfarande svenska rekordet på 10.000 meter och sonen Emil har redan presenterat sig med sina resultat som en kommande elitlöpare. Jonny presenteras litet utförligare i en artikel i det här numret med Gunde Svan.
Inte illa att två bröder från lilla Dala-Järna båda har deltagit i OS och VM i två olika idrotter. Familjen Danielsson kan vara stolt…

Text och foto: STELLAN KVÄRRE

Knapp, skrolla upp