Toppfält: innehåll
Idre Fjäll Inte Bara Vinter – Världscup I Orientering I Sommar

Idre Fjäll inte bara vinter – Världscup i orientering i sommar

IDRE. Världens bästa orienterare med Tove Alexandersson i spetsen kommer till Idre i augusti för tre deltävlingar i världscupen. 
 Orientering har alltid varit en bärande del i sommarprogrammet på Idre Fjäll med orienteringsveckor och samarbete med orienteringslandslaget.

2002 samlade världens bästa orienterar på Idre Fjäll när världscupen i orientering kom till Idre. I sommar är det dags igen, den 12-15 augusti arrangeras det åter världscup i Orientering på Idre Fjäll.
 För alla idrottsarrangörer har osäkerhet varit vad som gällt det senaste året.
 –Vi har ett upplägg där vi skulle kunna köra redan idag. Det med de regler som gällt för elitidrott, berättar Per Forsberg som är tävlingsgeneral för sommarens orienteringsfest på Idre Fjäll.
 Per Forsberg har ett stort hjärta för Idre och Idre Fjäll. Det inte minst efter att ha själv bott i Idre under flera år.
 –Idre Fjäll visade i vintras med världscupen i skicross hur man kan arrangera en stor tävling på ett säkert sätt. Blir det inga lättnader så använder vi samma koncept med en bubbla för de aktiva, säger Per.
–Så att tävlingarna blir av är helt klart. Det vi däremot hoppas på är att det ska bli lättnader fram till augusti så vi tillsammans med lokala klubbar kan arrangera de planerade publiktävlingarna.
Orienteringssommaren som nu redan är igång påverkas fortsatt av pandemiläget, men har redan inletts med EM som också var de två första deltävlingarna i världscupen.

VM OCH VÄRLDSCUP
–När det gäller de som får tävla i Idre får Sverige ställa upp med åtta herrar och åtta damer, berättar förbundskapten Håkan Carlsson.
 För de som inte tog en plats i VM-truppen väntar uttagningstävlingar på Idre Fjäll i månadsskiftet juni-juli. Då erbjuds också en chans att träna i den blivande världscupterrängen.
 –De träningstävlingarna har nu blivit internationella och det kommer deltagare från många nationer, berättar Per Forsberg.
 –De områden som ska användas vid världscupen, ett område på Nipfjällets sluttning mot Burusjön och ett område på Städjans bortre sluttning mot Idre Fjäll är avlysta.
­ –Där får ingen som ska vara med i världscupen röra sig, berättar Mattias ”Vangis” Karlsson, som är banläggare och ska skapa en utslagsgivande bana som bygger på både löpstyrka och orienteringskunskap.

MÅNGA DALALÖPARE
Världens bästa orienteringstjej, Tove Alexandersson har tävlat och tränat mycket i terrängen runt Idre och det har också OK Kåres Lisa Risby.
 –Jag har som mål att kvala in till VM och hoppas också få springa världscupen i Idre, säger Lisa Risby.
 –Jag gillar terrängen runt Idre, den är både tuff med rejäla backar och utmanade vad gäller orienteringen. Det är något som jag tror passar mig bra.
 I landslagstruppen som också räknar med att tävla i Idre återfinns syskonen Isac och Vilma von Krusentstierna, OK Kåre och Stora Tunas Emil Svensk.

SVT STORSATSAR PÅ ORIENTERING
–Det som är extra roligt är att SVT kommer att sända totalt 12,5 timmar från de tre tävlingsdagarna, säger Per Forsberg.
 Det innebär att för dem som inte jan följa tävlingarna på plats så går det att se fram emot en stor TV-produktion från tre tuffa världscuptävlingar på Idre Fjäll.

Text och foto: NISSE SCHMIDT

Knapp, skrolla upp