Toppfält: innehåll
Idrotten Har Följt Mig Hela Livet – Säger TV-reporten Gunilla Wikström

Idrotten har följt mig hela livet – säger TV-reporten Gunilla Wikström

FALUN
Vi ser henne nästan dagligdags i TV-rutan – Falureportern Gunilla Wikström, 57 år. Intensiv, närvarande och ofta med glimten i ögat förmedlar hon sedan 18 år tillbaka nyheter och reportage. Född och uppvuxen i Västerdalarnas Torgås och i skuggan av skidskyttemetropolen Lima var det förstås svårt att motstå frestelserna med skidor på längden och skytte på vallen.

Egentligen var det framgångsrike biathlonutövaren tillika storbrorsan Sören som kittlade in syrran Gunilla i Limas nationalsport.
– Och det var väl inte så underligt, menar Gunilla. För här på orten är det traditionellt endast en unik sport som existerar ohotat. Själva skyttet adderade ett spänningsmoment som pirrade, sporrade och eggade. Fast det var på längden hon snöstakade sig genom koltåldern. Så inleddes karriären och vägen mot SM-guldet 1984.
Vid 16-års ålder var hon mogen för sin allra första SM-tävling.

INGEN BRA START
– Det kunde gått bättre i SM-debuten, skrattar Gunilla. Jag fick nio straffrundor av tio möjliga. Men märk väl – jag kom inte sist! Hur konstigt det än låter.
Tre år senare blomstrade talangen och knep 2 silvermedaljer – men missade guldet i sprintern med endast en futtig sekund.
Nyfikenheten och upptäckarlusten pockade. Gunilla packade väskan – tog ett sabbatsår – och drog till USA. Arbetade som barnflicka.
Men sprang i förbifarten New York City Marathon och laddade samtidigt med åtskilliga mil rullskidor.

Gunilla Wikström
Glad, intensiv, närvarande och med glimten i ögonvrån – det är så TV-tittarna möter Gunilla Wikström i rutan.

SM-GULD
Återvände till hembygden. Tillsammans med klubbkompisarna Eva Korpela och Anna-Lena Fritzon formade hon Lima SKG:s stafettlag för damer. Succén var ett faktum och trion säkrade SM-guldet 1984.
Året därefter satte en knäskada definitivt stopp för Gunillas vidare karriär som tävlande skidskytt på elitnivå.
Hon satsade helhjärtat på studier istället – och en utbildning som idrottslärare – vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm.

SPÄNNANDE UPPDRAG
Vid detta tillfälle drog Olympiska vinterspelen 1992 igång i Albertville med premiär för tävlingar i skidskytte för damer. SVT Sport var i stort behov av expertförstärkning i studion under tävlings­veckan. Budet gick till Gunilla Wikström – som i ett första skede tackade nej – när Jane Björk gjorde en förfrågan på skolan om lämplig adept.
– Jag tvekade, säger Gunilla. Jag hade så otroligt lätt för att rodna och det skulle bara bli pinsamt. Men då skrattade Jane lugnande och förklarade att det var det minsta problemet: för här finns smink att tillgå i alla nyanser och kulörter!
Uppdraget var spännande och intressant – gav mersmak. Hon erbjöds sommarvikariat på SVT. Engagerades i samband med sommar-OS i Barcelona. Hon fortsatte studierna vid GIH och fullföljde utbildningen till idrottslärare. Anställdes vid skolan i Bjurs­ås. Ville testa och prova på jobbet som gymnastiklärare.
Men hon hade fått blodad tand och fortsatte referera skidskytte på frilansbasis inom etermedia. En sommardag stegade hon helt sonika in på SVT i Falun och erbjöd sina tjänster. Gunilla erbjöds ett sommarvikariat – och så småningom fast anställning.

ackrediteringar
Högen med ackrediteringar från olika sport­evenemang har under årens lopp blivit en ansenlig hög.

– Idrotten har följt mig hela livet, avslöjar Gunilla. Jag har en drivkraft i mig och det är att vara en aktiv och glad motionär – helst varje dag. Jag älskar att röra på mig – springer gärna flera mil. Eller promenerar en timme. Gympar en annan dag, cyklar både spinning, mountain­bike och racer, golfar och åker ­skidor.
För det finns väl inget bättre sätt att rensa hjärnan på än att sticka ut och motionera eller träna – för det är en glädje i att vara aktiv, säger Gunilla och drar iväg på dagens löprunda.
Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUND

SM-guld
SM-medaljen från 1984 i ädlaste valör.
Knapp, skrolla upp