Toppfält: innehåll

Idrottsföräldrar – mer än resultat!

Vuxna blir ofta resultat­fokuserade i ungdomsidrott och har svårt att ta till sig helheten – idrotten är mer än resultat. Prestationen är betydligt viktigare. Ungdomsidrotten har två viktiga övergripande mål. Dels att försöka vinna, men också att ungdomarna ska utveckla kvaliteter och egenskaper som de har nytta av hela livet.

Vinster och segrar kan vara betydelsefulla för stunden och intresse, men de betyder inte så mycket senare i livet. Däremot får man lära sig mycket som man kan ha glädje av resten av livet. Detta och mycket därtill diskuteras ingående i utbildningen »Världens bästa idrottsförälder«. Vi har genomfört ett antal utbildningar och det blir verkligt bra och givande diskussioner, säger Stefan Olsson på Dalaidrotten.

Värderingar och attityder, alla får vara med, respekt, rent spel, god hälsa och ideellt engagemang och demokratisk fostran är ämnen som ingår i utbildningen. Helt enkelt hur man kan stödja barnen på ett positivt sätt. Hur ofta är inte första frågan när barnet kommer hem från en match/träning följande – Hur gick det ? Gjorde du något mål? – prestation och åter prestation, säger Stefan. Förmodligen är det så att föräldrar som i första hand koncentrerar sig på resultat inte uppskattas av barnen.

Viktigt att man blir en stödjande förälder istället. Frågorna kan istället vara.
• Vad lärde du dig idag?
• Tyckte du det var svårt?
• Hur kändes det?
• Varför är det viktigt att lära sig av misstagen?

Utbildningen »Världens bästa idrotts­­föräldrar« sätter barnen i centrum. Jag har fått många tankeställare sedan jag genomfört dessa utbildningar. Detta bör varje förening satsa på, avslutade Stefan Olsson.

Text: Peo Karlström

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp