Toppfält: innehåll
Idrottskrafter Sam­arbetar  I Dubbel Sportsatsning

Idrottskrafter sam­arbetar i dubbel sportsatsning

Vasaliden
Redo för start. Fr.v. Lars-Åke Östlin, Anna-Maria Nordström, Jan Olsson, Therese Oljans Backlin ser fram emot sista dagen i augusti och storarrangemanget på vackra idrottsplatsen Vasaliden.

HEDEMORA
Skördeloppet är i fokus. För elitlöpare som motionärer.
– Vi siktar på 500 deltagare i år och visionen är att dubbla siffran fram till 2022, säger tävlingsledaren, Anna-Maria Nordström, Hedemora Friidrottsklubb.

Den 31 augusti går startskottet för sjätte upplagan på vackra Vasaliden. Och då inte bara för Skörde­loppets deltagare. Anna-Maria berättar:
– För två år sedan instiftades eventet Idrottens Dag. Och när kommunen frågade om vi ville samköra idrottsdagen med Skördeloppet tackade vi ja.
– I samband med Skördeloppet kommer Hedemora kommun och Södra Dalarnas Sparbank att arrangera Hedemoras Idrottsdag vid området kring Vasaliden.

Skördeloppet i all ära, men vad händer i samband med ”Hedemoras egen Idrottsdag”?
– Syftet är att få människor att upptäcka alla aktiviteter som erbjudes i kommunen. Så vi hoppas att det blir en stor uppslutning av föreningar som vill visa upp sin verksamhet på Vasa­liden, redogör Nordström och utvecklar:
– Sparbanken har ställt upp på ett bra sätt. Och alla deltagande idrottsföreningar med ungdomsverksamhet som visar upp sin verksamhet under dagen får ett ekonomiskt bidrag.

Jan Olsson på fritidsenheten är på:
– Det här var en jättebra nyhet. Samtidigt ställer det krav på oss som arrangör, men det fixar vi, lovar Olsson som får medhåll av fritidschef, Lars-Åke Östlin:
– Vi vill synliggöra vår fina anläggning, Vasaliden, ytterligare. Det ska bli både trevligt och kul att samköra eventen Idrottens dag och Skördeloppet. Jättepositivt!, understryker Östlin.

Bansträckningen för Skördeloppet sträcker sig i och runt omkring charmiga småstaden Hedemora. Arrangörerna hoppas på en folkfest värd namnet sista dagen i augusti.
– Vi var med och initierade Idrottens Dag 2017. Årets förslag att vi tillsammans med kommunen och Hedemora Friidrottsklubb skulle samarbeta om eventen är jättebra, säger Therese Oljans, Södra Dalarnas Sparbank och fortsätter:
– Vi värnar om att idrottslivet ska utvecklas och leva vidare lokalt. Jag är glad för att det här blir av och hoppas på en bra respons från föreningarna.

Anna-Mari Nordström har varit tävlingsledare alla sex åren Skördeloppet arrangerats. Hon är spänd på var uppslutningen landar.
– Det brukar vara fullt upp av människor i samband med loppet. Och det ska bli roligt att se hur mycket folk det blir utefter banan, som bland annat går genom en del bostadsområden.

Hur löser ni funktionärsbiten?
– Vi samarbetar med bland annat Hedemora Tränings­värk och ett flertal andra föreningar. Kapaciteten är bra och vi siktar på 500 deltagare, men klarar redan i dag att ta emot ytterligare 300 deltagare.
– Våra sponsorer är med på ett bra sätt och det är också skönt att se hur kommunen vill uppmärksamma detta samarbete.

Populära Skördeloppet lockar både eliten och motionärer till Vasaliden. I år lovar eventet dessutom ett extra vagant inslag av stadens föreningsliv.
– Den här satsningen kommer att vara till nytta för alla i stan, avslutar Anna-Maria Nordström.

Text och foto: PER-ÅKE GRANLUND

Skördeloppet och Idrottens dag
Fr.v. Lars-Åke Östlin, Therese Oljans Backlin, Jan Olsson och Anna-Maria Nordström är förhoppningsfulla över sammanslagningen av Skördeloppet och Idrottens dag i Hedemora. I bakgrunden syns centrum för eventet, Vasaliden.
Knapp, skrolla upp