Toppfält: innehåll
Idrottsskola På Sommaren – Populärt För Ungdomarna

Idrottsskola på sommaren – populärt för ungdomarna

Tobias-Hedvall
Tobias Hedwall på Dalarnas Idrottsförbund föreläser i sommar på idrottsskolor. En annan viktig fråga för Dalaidrotten och Tobias är Fritidsbanken.

Sommaridrottsskolor är en populär företeelse. Ifjol var det lite över 30 sommaridrottskolor runt om i Dalarna. Idrottsskolor med lokala föreningar som arrangörer. 

Deltagarna är mellan sex och femton år och veckan på idrottsskolan är en av sommarlovets mest efterlängtade. I fem dagar får man syssla med det man älskar allra mest. Det kan vara allt från fotboll, ishockey, innebandy med flera idrotter eller till och med en kombination av idrotter.  Under dessa idrottsskolor har Dalaidrotten en viktig roll.
– Vi arrangerar gratis aktiviteter för föreningar som bedriver idrottsskolor. Ifjol var det jättepopulärt och det kommer att vara lika populärt i år, säger Tobias Hedwall som tillsammans med Elin Ivarsson är ansvariga från Dalarnas Idrottsförbund.

Dalarnas Idrottsförbunds konsulenter kommer ut till sommaridrottsskolorna och ha ett föredrag på cirka 30 minuter.
– Vi erbjuder fem teman i år och utgångspunkten är naturligtvis idrottsrörelsens gemensamma vision Strategi 2025, säger Tobias. Viktiga frågor som vi vill ha en dialog med ungdomarna om.

Vad handlar det om?
Vi pratar om teamutbildning, rörelseförståelse, barnens spelregler, Puck eller Boll – Domarens roll och mat och idrott. Den sistnämnda är för barn över 10 år, poängterar Tobias.

Kan du ge något exempel från Barnens spelregler?
– Helt enkelt att barn och ungdomar har rätt att må bra, känna sig välkomna och skall utvecklas i en trygg gemenskap inom idrotten. Det finns regler för hur vi skall bete oss mot varandra, precis som det finns regler om vad som gäller vid tävling, säger Tobias.

Ett ämne som engagerar och aktiviteten innehåller lekfulla övningar i kombination med teori och framförallt utvecklande diskussioner.
Under hela sommaren kommer Dalaidrottens konsulenter åka omkring i hela Dalarna och diskutera kring dessa teman.
– Och allt är gratis för föreningarna, poängterar Tobias.

Viktiga frågor som skall göra ungdomsidrotten än bättre i Dalarna.

Text och foto: PeO KARLSTRÖM

Knapp, skrolla upp