Toppfält: innehåll
Inte Bara Fru Gunde: Marie Vill Jobba På Egen Hand – Också

Inte bara fru Gunde: Marie vill jobba på egen hand – också

SKAMHED
–Jag har inget behov av att synas, säger Marie Svan som levt ihop med Gunde, skid- och TV-kändis, i mer än 30 år.
– Men jag är noga med att ha egna projekt, fortsätter hon.

Marie Svan har genom åren haft många egna projekt – som expert i radion och ledamot i olika styrelser.

När Gunde firar triumfer i TV som programledare – tittarsucceer som bland annat Fångarna på fortet, Bingolotto och I huvudet på Gunde Svan – finns fru Marie i bakgrunden.
Och det trivs hon med.
– Ja, jag har inget behov av att synas, säger hon.
Men i vissa produktioner deltar hon aktivt – utan att synas.

Coachade Gunde
Inspelningarna av I huvudet på Gunde Svan – där Gunde på sitt eget trevliga sätt träffade idrottsstjärnor, som Pernilla Wiberg, Kenny Bräck och Tony Richardsson – tog lång tid. Och förberedelserna inför programmen var grundliga.
– Där coachade jag Gunde en hel del, säger hon.
Att vara gift med en TV-kändis har sina sidor, erkänner hon.
– När vi är ute tillsammans vill så många prata med honom, ta bilder och så där. Ibland blir det jobbigt, mest för Gunde förstås, säger hon.
På det privata planet har man delat upp sysslorna.
Gunde är entreprenören.
Marie sköter pappersarbetet.

»Jag sköter våra företag, så att Gunde kan koncentrera sig på den utåt­riktade verksamheten.
Kanske kan man säga att jag är manager åt min man.«

Kompletterar
varandra
– Vi är ett team, vi kompletterar varandra. Uppstår ett problem frågar vi oss – hur löser vi det. Ingenting är ju omöjligt som Gunde brukar säga…
Marie har också en egen karriär.Bland annat har hon varit ledamot i Svenska skidförbundets styrelse, expertkommentator i Sportradion, ordförande för Vansbrosimningen i tre år, kassör för bystugan där hemma, jaktledare – och inför OS i Turin var hon coach för landslaget. Hon har också varit ledamot av Swedbanks styrelse i Dalarna. I dag sitter hon i styrelsen för Dalarnas försäkringsbolag.
– Och så har jag jagat mycket. Det är mitt stora intresse, det är mitt revir (!). Börjar Gunde jaga slutar jag, säger hon.
För några år sedan drabbades hela familjen av sjukdomen Twar. Det var en orolig tid innan diagnosen kunde ställas.
– Vi är fortfarande inte helt bra. Gunde hostar emellanåt. Och vår dotter Julia är inte OK i sina lungor. Det hämmar henne i sin elitsatsning på skidor. Men hon är envis som sin pappa och ger inte upp, säger Marie.

Furudal hemma
Marie är född och uppväxt i Furudal.
– Furudal är hemma för mig. När jag åker dit från Skamhed säger jag att jag ska hem. Gunde blir lite förbryllad då…
Hon började tidigt med längdskidåkning. Och hamnade i landslaget.
Hon körde VM- och världscup. Bästa placeringen är en andraplats i ett världscuplopp i Italien.
– När jag var aktiv var killarna nummer ett. Vi tjejer var något som katten släpat in. Vi fick kritik för att vi inte nådde så bra resultat. Det värsta var en presskonferens i VM i Seefeld 1985, som för övrigt var min allra första. Då var vi tjejer inte vatten värda. Jag minns att det var så hårda tongångar att jag började gråta, jag var helt oförberedd på att bli värdelösförklarad av media.
– Under den epoken borde ledarna ha insett att de skulle peppa oss. Att ha någon som trodde på det vi gjorde hade varit av stor betydelse, säger Marie.
Hon slutade åka aktivt som 25-åring.

Blev för mycket
– Jag övertränade. Jag sa till mig själv att nu jävlar ska jag visa dom och tränade stenhårt. Men det blev för mycket.
Istället utbildade hon sig till polis.
– Jag älskade utbildningen. Där fick jag utlopp för min tävlingsinstinkt. Jag jobbade ett tag som polis i Malung, men sen fick jag barn och har inte jobbat som polis sedan dess.
Det var skidåkningen som gjorde att Marie och Gunde blev ett par.
– Vi hade sett varandra tidigare, men det var på skidgymnasiet i Torsby som det sa klick.
»Gunde hade spanat in mig, men han fick jobba rejält för att vi skulle bli ihop.«

Fakta
Namn:     Marie Svan
Ålder:     52 år
Familj:     Maken Gunde, barnen Julia och Ferry
Bor:     Skamhed, Vansbro kommun
Meriter:    Skidlandslaget – VM och världscup, ledamot i Svenska skidförbundets styrelse, expertkommentator i Sportradion, ordförande för Vansbrosimningen, landslagscoach inför OS i Turin, tidigare ledamot av Swedbanks styrelse i Dalarna, nuvarande styrelseledamot för Dalarnas försäkringsbolag, ordförande för bystugan, jakt­ledare och mycket mer.

Text & foto: PER MALMBERG

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp