Toppfält: innehåll
Isak Gifting – Vår Nästa Motocrossmästare?

Isak Gifting – vår nästa motocrossmästare?

GRYCKSBO
Motocrossföraren Isak Gifting 21 år, kommer från Grycksbo men bor sedan januari
i Lommel i Belgien. Därifrån har han det också lättare att ta sig till alla deltävlingar i VM runt om i världen.

Om man är från Grycksbo ska man då inte vara bandy- eller fotbollsspelare?
 –Ha, ha! Isak skrattar till när han får frågan och berättar att han spelat både bandy och fotboll tidigare som de andra ungdomar i byn.
Hur kom det sig då att det blev motocross?
 –Jag har två morbröder som höll på med sporten och det var de som fick mig in på det spåret, och banan vid Jämmerdalen i Falun blev då något av ett andra hem, berättar han. Efter han klarat av grundskolan blev det riksgymnasiet för motocross i Tibro, och det var ett viktigt steg i hans utveckling.
 Karriären har efter skolan tagit rejäl fart och numera är han fabriksförare med ett nytt två-årskontrakt med det brittiska stallet KTM Fuelled by Milwaukee, teamet har sin bas i samma stad i Belgien där Isak bor.

INSPIRATIONSKÄLLA
Dalarnas mest kända motocross- och – enduroförare hittills är Mats ”Lappen” Nilsson från Dala-Järna. En förare Isak fåt många tips av och dessutom har de vunnit lag-SM tillsammans, tredje man i det laget var Stefan Ohlsson. Noterbart att Isak då var 19 år och Mats hade passerat 50!
 Isak åker VM-serien i MX2 klassen och VM består av 20 deltävlingar, första gick i England 27 februari och VM-serien avslutas i Oman i september. På det följer sedan lag-VM i USA samma månad.

BRÖT NYCKELBENET
Vid den andra VM-deltävlingen som avgjordes i Argentina 20 mars kraschade Isak. Olyckan hände i det andra heatet. Han bröt då nyckelbenet i en startvurpa efter att han träffat en konkurrents bakhjul. Allt skedde i en omstart efter att det heatet blivit stoppat där Isak låg tvåa.
 Han fick omgående flyga hem till teamets bas i Belgien för operation och hör och häpna! Tredje april, efter bara två veckor, stod han vid startgrinden igen när nästa VM-deltävlingen gick i Portugal. När ni läser detta har Isak kört åtta deltävlingar och förhoppningsvis klättrat från den niondeplats totalt som han hade efter tävlingarna i Lettland 24 april.
 ”Se och lära”! Han påpekar att det är mycket att lära sig i den hårda konkurrensen på banan. Att våga ta för sig då det ibland är fula knep för att skaffa sig en bra position, men han tycker att han lär sig hela tiden. Målet med säsongen är att försöka ta en pallplats vid en deltävling, och helst förstås att vinna ett heat eller en deltävling.

VINNA VM
Den stora målsättningen är glasklar, det är att få vinna VM! Sverige har genomåren producerat många stora motocrossmästare, några namn är Sten”Storken” Lundin, Bill Nilsson, Rolf Tibblin, Marcus Hansson och senast Håkan ”Carla” Carlqvist. Lägg namnet Isak Gifting på minnet. Han kan vara den nästa i raden.

Text: Eric ”Jokke” Lundin
Foto: Privat

FAKTA
Motocross körs på en kuperad grus-, sand-eller jordbana. Banan är mellan 1 och 2 kilometer lång och 3 till 6 meter bred. Eliten heat brukar vara 35 minuter plus 2 varv.
Motorcyklarna i MX2 klassens kör 250 cc fyrtakt.

Knapp, skrolla upp