Toppfält: innehåll
”Jag Värvade Norska Stjärnorna Och Har Varit Arg På Vasaloppet”

”Jag värvade norska stjärnorna och har varit arg på Vasaloppet”

Johan den store visionären

Det är en lång resa han gjort Vasaloppets VD Johan Eriksson.
Inte geografiskt. Det är bara en och en halv mil mellan hemmet på Båtbyggarvägen på Sollerön (där de berömda kyrkbåtarna byggs) till Vasaloppets Hus i Mora.


Men vi kan kalla det en klassresa från det lilla till det stora. Från nötandet på elljusspåret och resa med Solleröns Vasaloppsbuss in till Mora.
 Tillsammans med brorsan Paul och pappa Kenneth. Det var stort. Och större skulle det bli.
 Men en gång som ung skidåkare var han riktigt arg på Vasaloppet. Kände sig orättvist behandlad. Det skall jag återkomma till.
 Den märkligaste resan han gjort har dock varit hemlig. Men nu avslöjar han:
 –Under min tid som ledare i IFK Mora reste jag till Oslo för att värva bröderna Anders och Jörgen Aukland att i fortsättningen representera IFK Mora. Vi träffades på Sportidrottscentret i Oslo och båda skrev på. Jag har kvar övergångspappren.
 –Men?
 –Några dagar senare ringde en ångerfull Anders Aukland. Det var väl inte så bra det här gentemot deras sponsorer och dessutom hade lillebror Aukland, Fredrik blivit en av landslagstränarna. Det kunde uppstå problem.
 Det hade det säkert. Det hade inte setts med blida ögon på andra sidan gränsen. Anders Aukland är både olympisk och världsmästare (i stafett) och har också indidviduella VM-silver.
 Han är också förste norrman efter Ole Ellefsäter (1971) att vinna Vasaloppet. Brorsan Jörgen har vunnit två gånger. Första gången med Anders som tvåa.
 Skulle dessa båda norska landslagsstjärnor plötsligt tillhöra IFK Mora i Sverige?.
 Absolut, tyckte Johan Eriksson.

”EN STOR VISIONÄR”
Den här historien är på något vis typisk för 45-årige Johan Eriksson. Och stämmer väl in på den bild som Vasaloppets sportchef Tommy Höglund ger:
-Johan är en visionär som ser möjligheter och kan tänka utanför boxen. Det finns lite entreprenörsanda hos honom. Samtidigt har han kunskapen inom alla områden. Till exempel de ideella funktionärerna, han har ett bra lokalt nätverk. Han vet vad Vasaloppet betyder för bygden, och hur viktigt det är att bevara varumärket. Han har jobbat inom politiken (centern), och inom olika företag ( Östnor, Wibe och Scania), Han har haft olika funktioner inom IFK Mora och inom Vasaloppet. Har bland annat erfarenheter som tävlingsledare och sportchef.
 Jag vet inte hur vi skulle ha klarat oss under pandemin om inte Johan kommit in som ställföreträdande VD. Det tror jag ingen utifrån klarat. Johan är helt enkelt folkets man och positivt lagd. Och han ser helheten till skillnad från mig som kan fastna på detaljer. Äsch, sade Johan. Det här klarar vi

VARFÖR BLEV DU SÅ ARG?
Men hur var det nu Johan. När blev du så arg på Vasaloppet?
 Det var när jag gick på skidgymnasiet i Mora. Jag tyckte jag hade den kvalitén att jag skulle få stå i elitledet vid starten. Det fanns dom som var sämre än vad jag var men som fick stå därframme, ansåg jag. Men det tyckte inte han som skötte seedningen.
Är du fortfarande arg på honom?
 Nej, han är en av mina bästa vänner.
Naturligtvis har Johan Eriksson åkt Vasaloppet. Fattas bara annat. Åkt fem gånger och brutit en gång. Bästa tiden är 4.36, det var kanske året när han arg från andra led åkte som en blådåre mot Mångsbodarna för att nå fram till de främsta och körde rejält slut på sig. Hade kramp sista tre milen.
DOTTERN VÄLJER SKIDSKYTTE
Johan Eriksson är tvåbarnspappa med sin Paula. De har Mira 14 och så Ida, 16 år som drömmer om att bli journalist och satsar på skidskytte. Går på skidskyttegymnasiet i Sveg.
 Hon lär säkert åka Vasaloppet en vacker dag. Det finns fina förebilder. För det mest spännande i vinterns lopp är inte om Norge skall vinna sin tionde raka seger på herrsidan utan om norska superstjärnan Marit Björgen lyckas få revansch och besegra de svenska topptjejerna Britta Johansson-Norgren och Lina Korsgren.
 Sedan kanske Johan värvar Björgen till Mora.

Text: STELLAN KVÄRRE Foto: NISSSE SCHMIDT

Knapp, skrolla upp