Toppfält: innehåll
Jan Palander Vill Inte Simma Lugnt

Jan Palander vill inte simma lugnt

– Vansbro skall bli internationellt

VANSBRO
Han bytte snö mot vatten. Han bytte skidor och stavar mot våtdräkter. Snömössa mot badmössa. Vinter mot sommar. Under tio år var Jan Palander anställd inom Svenska Skidförbundet. Och hann med det mesta.

Simbas. Jan Palander vill göra Vansbrosimningen ännu större och mer internationell.

Landslagschef, marknadschef, världscupansvarig och Sveriges representant i världscupskommittén. Bland annat. Han kunde sporten inifrån. Landslagsåkare i flera år, med hyggliga resultat i världscup, SM och i Vasaloppet.  Han kunde föreningslivet. Han har tävlat för IFK Mora, Delsbo och Domnarvet. Sedan blev han generalsekreterare för Vansbrosimningen. Har du tagit simborgarmärket?
– Ja, det har jag, skrattar Janne. Jag kan faktiskt simma, jag har också simmat Vansbrosimningen.

DUKTIG MARKNADSFÖRARE
Men det är naturligtvis inte för sina eventuella simkunskaper som Jan Palander blivit ansvarig för en av de fyra klassikerna, Vansbrosimningen. Han knöts till Vansbro 2010 i egenskap av duktig marknadsförare, året efter blev han erbjuden jobbet som generaldirektör.  Och steget från skidor var inte så långt. I Vansbrosimningens ledning fanns då en viss Marie Svan.

Det känns som att rätt person kommit till rätt sport i rätt tid. Intresset för att simma ökar stadigt. Sverige har internationella storstjärnor, inte bara Therese Alshammar och Sara Sjöström, men framförallt i den hälsotrend som finns idag passar simningen in bra.    Janne Palander har inte tagit jobbet bara för att simma lugnt efter skidkarriären. Han brinner av iver att utveckla Vansbrosimningen. Och här har han givetvis nytta inte minst av sina kunskaper inom marknadsföring.
För det är naturligtvis stor skillnad mellan skidor och simning när det gäller att nå ut i media och sponsorer. Skidor är betydligt större kommersiellt. Men simtagen att nå större status, större uppmärksamhet går i hög takt.

Här har vi Janne Palanders visioner, varav någon redan är förverkligad.
– Det är viktigt att visa upp vad Vansbrosimningen är för svenska folket. Därför är jag mycket nöjd med att vi fick ett avtal med TV4 som direktsände förra sommaren och som kommer igen i år.
– Vi arbetar också för att nå ut internationellt och vi vänder oss då till Danmark och Tyskland där vi tror att vi kan hitta intresse.
– Vi vill också tillsammans med Svenska Simförbundet satsa på Open Water även i Sverige. Distansen är tio kilometer och det är faktiskt en OS-gren.
– Sverige var inte representerade vid senaste OS i London med förhoppningen är att vi har svenskt deltagande vid OS i Rio 2016. Varför inte med ett avgörande uttagningslopp i Vansbro.

VÄRLDSCUPLOPP
Kanske man också kunde börja drömma om ett världscuplopp i ”Open Water ”. Men det är inte eliten som är det viktiga, det är naturligtvis det stora antalet motionärer. Hur stort kan Vansbrosimningen bli? Hur många finns det plats för?
– I söndagens lopp över tre kilometer (7 juli) hade vi 8.800 deltagare senast. Jag tror vi kan ha plats för någonstans i närheten av 10.000. Sammanlagt under de stora simmarhelgen kan siffran nå upp till 15.000.
– Vi tänker också att satsa på så kallat öppet sim där de som inte fått plats kan simma halva sträckan.

LOPP FÖR ALLA
Vansbrosimningen skall alltså vara ett lopp för alla. Barn, ungdomar, vuxna, kvinnor, män, elitidrottare, motionärer, äldre, yngre. Du simmar i din egen takt.
Fredag: Vansbro halvsim, 1500 meter i Vanån och Västerdalälven, lördag ungdomssim 1000 meter för pojkar och flickor upp till 17 år, plus Vansbro Kortsim samma dag.
Lördag: Vansbro Tjejsim 1000 meter som också ingår i Tjejklassikern plus lilla Vansbrosimningen samma dag, 25–50 meter i bassäng vid målområdet. Detta med två klasser, 6–7 år och 8–9 år. Det är ingen tidtagning. Och söndag alltså Vansbrosimningen 3000 meter som ingår i en svensk klassiker. På plats för att simma finns då bland annat alpina stjärnan Anja Pärson.

MÅNGA FUNKTIONÄRER
Givetvis skulle inte ett sådant här stora arrangemang klaras utan alla funktionärer.
– Vi har 1500 funktionärer, säger Palander. Och här ser jag givetvis likheter med Vasaloppet som också bygger på många ideellt arbetande funktionärer.
Givetvis finns ett stort utbyte mellan de ansvariga inom de fyra klassikerna Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingö­loppet. Ja, det finns en femte också, skidornas Engelbrektslopp. Dit sökte sig damerna innan de tilläts tävla i Vasaloppet. Och liksom Vasaloppet har också Vansbrosimningen klivit in i cykelsporten.

Onsdagen den 3 juli körs Vansbro Bianchi för första gången, ett cykellopp på 120 kilometer i Vansbrosimningens regi. Där man cyklar genom metropoler som Uppsälje, Grånäs, Nås, Lindesnäs, Fredriksberg, Tyfors Laxtjärn och Eldforsen. Med start och mål i Vansbro. Detta som ett led i att utveckla arrangemangen i Vansbro.

Som kuriosa kan nämnas att det var en person från Vansbro, Mats Qvarfot som såg till att iden med en svensk klassiker blev verklighet. Året var 1971.

Text: STELLAN KVÄRRE

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp