Toppfält: innehåll
Jenny – Rankad TREA I  Boxarsverige

Jenny – rankad TREA i boxarsverige

FALUN
Egentligen började det hela som en ren bantningskur när Jenny Johansson äntrade boxningsringen i BK Stora Stötens träningslokal i gamla spisbrödsfabriken på Gammelvägen 16 i Falun för nära fem år sedan. Idag är hon etablerad matchboxare och rankad trea i landet. Och känd för att pricka hårt och rätt.

Redan efter tre veckors träning gick hon sin första match – i Örebro. Jenny hade aldrig tidigare använt högern – hade aldrig lärt sig – utan jonglerade och manövrerade med vänstern matchen igenom. Överhuvudtaget hade hon aldrig tänkt matchboxas – utan enbart träna. Men den där första matchen gick riktigt bra och gav mersmak. Den speciella boxarkänslan fanns där från början: timingen och den rätta avståndsbedömningn satt som en handske.

– Det gäller att pricka rätt och själv undvika träffar så gott det går. Annars vinner man inga ronder eller matcher, förklarar Jenny.
I BK Stora Stöten har det alltid varit relativt ont om kvinnliga boxare. Under årens lopp har ungefär ett halvt dussin tjejjer cirkulerat i klubben. Idag är Jenny Johansson i stort sett ensamboxare på den högre rankinglistan.

– Och det kan kännas aningen frustrerande ibland, avslöjar Jenny.
För stimulans krävs för att vara motiverad och att orka vara på topp hela tiden. Så en möjlig framtida vision skulle kunna vara att byta klubb. Idag sneglar Jenny Johansson mot Morgongåva BK. Där finns de rätta sparringmöjligheterna i en stimulerande boxarmiljö med Sverigeettan Malena Hede som attraktiv sparringpartner.

– Jag vill ha dom bästa förutsättningarna, menar Jenny. Jag är nog lite kräsen. Men med bra sparring och en tränare som kan möta upp – ja, då finns det väl egentligen ingen hejd. Som det nu är har jag betydligt mer kapacitet och mer att ge.

Jenny Johansson pustar ut i ringhörnan.

Sporten är tuff och det är inte många som står pall. Under tävlingssäsongen tränar Jenny sex till åtta kvalitetspass i veckan mellan en och två timmar åt gången. Hon sparrar enbart killarna i klubben. Nationellt verkar antalet kvinnliga matchboxare vara aningen på frammarsch – även om uppgången går trögt.

Jenny Johanssons karriär omfattar tuffa förlustuppgörelser med minsta möjliga marginal mot EM trean Leesha Traynor från Irland och danska mästaren Maria Jeppesen, samt en knapp poängförlust mot engelska världsmästaren i Kickboxning Hazel Gale med siffrorna 8–12. Men skotska mästaren Gardner More blev en fullträff för Jenny: Vinst – trots en hämmande förkylning i kroppen.

– Och här, skrattar Jenny, var det liksom back to basic som gällde: alltså enbart attacker med vänstern. Precis som i min allra första match!

Text & foto: Staffan Björklund

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp