Toppfält: innehåll

Joakim ny chef för Dala Sport Academy

FALUN
Dala Sports Academy har fått en ny verksamhetsledare i Joakim Berggren. När Jimmy Birklin tog steget över till Svenska Skidspelen fick Joakim förfrågan.

– I ärlighetens namn så anmälde jag själv mitt intresse.

Jag trivs väldigt bra i Dalarna och tycker det är roligt att vara med och påverka. Glad att jag fått chansen, säger Joakim på klingande blekingska. 2005 kom Joakim till Falun från Karlskrona och en officerskarriär inom flottan.

– Jag gjorde en elitsatsning i triathlon och Falun var det naturliga alternativet. Det visade sig vara rätt och jag trivs superbra i Falun och alla de fantastiska möjligheter det finns för idrotten. Lugnet är fantastiskt, säger Joakim.

Hand i hand med elitsatsningen studerade Joakim på Sports Management.
Den 1 september 2014 tog Joakim över efter Tomas Wiker, som ansvarig för Triathlon på Dala Sports Academy.

– För övrigt andra jobbet som jag tagit över efter Tomas. Första gången var när Tomas slutade som Sportchef på Svenska Triathlonförbundet, men jag tror inte det blir en tredje gång. Idag är Tomas klubbchef på Falu SS. Där hamnar jag knappast… fast man skall väl aldrig säga aldrig, säger Joakim. Från den 1 augusti har han alltså ansvaret för Dala Sports Academy.

– Idag har vi 120 aktiva fördelade på idrotterna triathlon, skidor, skidorientering, cykel, friidrott och skidor. De två sistnämnda är de största idrotterna för tillfället, säger Joakim.

Var finns lagidrotterna?
– På DSA har vi idag individuella idrotter med fokus på konditionsidrott. Vi har haft lagidrotter, men det är svårare att driva den dagliga träningen med lagidrotterna eftersom klubben fyller den funktionen. Jag vill gärna utveckla verksamheten och ser bara positivt om flera idrotter vill bli en del av DSA:s verksamhet i framtiden. Och alla aktiva studerar på Högskolan Dalarna?

INTE BARA STUDERANDE
– Absolut inte. Idag är det över 30 procent som inte studerar. Från starten var det ett måste att man skulle studera på Högskolan. Idag är det inte så. Du kan delta även om du jobbar eller helt och hållet elit satsar. Idag har vi en fantastisk senioridrottsmiljö i Falun och Borlänge. Idag har Dalarnas Idrottsförbund ansvaret för Dala Sports Academy.

DYGNET RUNT
Organisatoriskt riktigt att en arbetsgivare håller ihop Dala Sport Academy och dessutom en som sysslar med idrott dygnet runt. Joakim trivs med sin roll som verksamhetsledare.
– Ett skiftande och stimulerande jobb. Allt från kontakter med tränarna och specialförbunden till ekonomiska frågor. En annan viktig del är utveckling av verksamheten, avslutar Joakim. Före detta officeren i Flottan och Karlskronabon är nu med och styr morgondagens och dagens stjärnor i våra största konditionsidrotter.

Något du saknar i Falun och på Lugnet?
– Skulle vara havet ibland. Det är något alldeles speciellt som inte går att förklara. Det är något som vi som bott vid havet bara känner, avslutade Joakim.

Text: PeO KARLSTRÖM

Knapp, skrolla upp