Toppfält: innehåll
Johan Har Hjärtat Både I Mora Och Leksand

Johan har hjärtat både i Mora och Leksand

  • Mora

– Nu vill han se satsning på ungdomen

MORA
Kan man vara både moring och leksing? Kan man ha ett hjärta i båda föreningarna? Fullständigt otänkbart säger många jag känner. Då är det skönt att träffa Johan Rosen. Hans svar på frågan är klockrent.

Jonas Rosén
Johan Rosen har hjärtat både i Leksand och Mora. Johan Rosen bor i Leksand och jobbar i Mora.
Foto: GUNNAR BÄCKE

– Jag bor i Leksand, men jag jobbar för Mora IK. Jag känner för båda klubbarna.

Johan Rosen är närmast en ikon i Siljansbygden. Han är trefaldig mästare. Svensk mästare, tysk mästare och vaktmästare. Han har tillhört Leksands IF i tretton säsonger, både som spelare och som ledare.

Som spelare har han bland annat varit med och fört upp Leksand i elitserien och som ledare bland annat coachat en ung Filip Forsberg. Den mest viljestarka av ungdomar som Johan tränat. Viljan att ständigt vilja ha pucken, att göra mål, att vara mentalt stark.

Johan har också tillhört Mora IK som spelare i fyra säsonger och är numera ledare för lagets J 18-lag. Enligt våra undersökningar är Johan Rosen: Den ende som varit
både spelare och ledare i både Mora och Leksand

Men det räcker inte med det.
– Jag körde ismaskinen i Leksands hall i tre år, jag efter­trädde faktiskt den legendariske Spol-Jansson.
Inga dåliga vaktmästare.

TRÖJA I TAKET
Johan har sin tröja i taket i en ishall, men inte i Leksand eller Mora utan i Arboga ishall. Och det är mästartröjan när han spelade för Luleå.

– Jag kommer från Arboga, så de ville ha min mästartröja i taket. Det känns hedrande.
Det finns en poäng när Johan lämnade Mora för Luleå. Undrar om han själv vet om den.

– Meningen var att jag skulle gå till Leksand. Olle Öst ringde stup i kvarten och det var läge för mig att flytta. Olle skulle komma upp veckan därpå till Mora sedan vi pratats vid. Men han åkte på påskferier istället och då hann Luleå komma emellan.

Olle Öst blev inte glad och alla som känner honom vet att han inte är sen med drastiska uttalanden:
– Luleå erbjöd Johan en hel skottkärra med pengar, sa Olle
– Nej skrattar Johan. Det såg jag ingenting av.

Men i boken till Mora IK:s 75-årsjubileum avslöjar klubbens starke man Janne Simons.
– Jag minns när Johan gick till Luleå och inte till Leksand. Det handlade för mig inte om att i första hand lura Leksand, det handlade om att lura Olle Öst.

Till saken hör att Olle och Janne är bästa vänner. Eller som Olle berättade. Janne är generös och vänlig, men han är för jävlig att förhandla med. Han är duktig på att ta betalt.

BÖRJADE I ARBOGA
Johan Rosen började alltså karriären i hemstaden Arboga, och kom via Mariestad till Mora IK..
– Det var Leif Boork som ringde och övertygade mig om hur bra det skulle bli i Mora. Och så blev det. Vi hade ett bra lag och Boorken var en bra och noggrann tränare med stora krav. Vi var strax under elitserieklass med nådde inte riktigt ända fram. Vi var jämnåriga, ett ungt lag, jag var ny men nästan äldst.

Jag minns att jag spelade i en kedja med Anders Öberg och Mats Hjalmarsson. Flera av de spelare Boorken hade hand om gick vidare och lyckades i elitserien. Spelare som Ronnie Sundin, Christer Olsson, Lars Dahlström med flera (ja, också Johan Rosen). Och det är ett bra betyg för en tränare.

Men så lämnade Boork plötsligt Mora, tog med sig ett par spelare till sin nya klubb Frölunda och det sågs inte med blida ögon i Mora. Sedan kände Johan att alltför många spelare lämnade Mora IK. Då kom Luleå och Leksand in i bilden.

Men efter säsongerna i Luleå med SM-guld och de fem åren i Tyskland med ligaguld för Munchen kom Johan tillbaka till Dalarna och till Leksand.

STOR NYTTA
Där har han gjort stor nytta som tränare för ungdomarna och han ser med stor tillfredsställelse hur Leksands IF släpper fram unga spelare i större utsträckning än tidigare.

Det borde finnas en tagg hos Johan då han förra säsongen som assisterande coach fick lämna A-laget tillsammans med Sjur-Nielsen mitt under seriespelet och ersättas av ”Perra” Jonsson.

Så du är inte bitter?
– Nej, jag vet hur branschen är. Jag tror att Sjur och jag tränade laget för hårt. Vi ansåg att spelarna skulle få nytta av det längre fram. Och jag känner nu att en stor anledning att Leksand lyckades nå SHL var att den hårda träningen tidigare under säsongen var till stor nytta till de viktiga matcherna mot bland annat Mora, Tingsryd och MoDo. Men visst har ”Perra” stor del, självklart.

TILLBAKA I DALARNA
Efter ett kort mellanspel hos Västerås IK var Johan tillbaka där dalakarriären började: alltså i Mora IK.
Frågan är givetvis dum och svaret givet: Bör Mora IK satsa hårdare på att släppa fram unga spelare?

– Ja, och det gäller inte bara Mora och Leksand. Det gäller alla föreningar. En av mina uppgifter är att förklara för ungdomarna vad som väntar längre fram i karriären, vad de skall vara beredda på. Att ta steg för steg, att ha det rätta tålamodet. Inte ha för bråttom. Det är en bra väg att via allsvenskan gå vidare i karriären.

Det finns bra exempel här i Mora, Mathias Ekholm, Lukas Bengtsson. Mikael Wikstrand, Thom Nilsson för att ta några.

Vad säger du till klubbledningarna?
– Att de skall följa upp unga spelare som lämnat klubben av olika anledningar, kanske för att de inte fått chansen. Men följ upp deras karriärer, där de finns, att spelarna skall känna att de blir sedda. Jag minns 82:orna (killar födda 1982) i Leksand när flera spelare gav upp och flyttade. Och lyckades. Där hade det varit viktigt att ha en uppföljning och sedan försöka få dem tillbaka så småningom. Sedan är det så att Mora IK som är ett ungt lag också behöver en rutinerad spelare som står för tryggheten. (Minns Greger Artursson för några år sedan).

Johan Rosen har varit en oerhört nyttig spelare i både Mora IK och Leksand. Som sagt en hockeyikon i Siljansbygden. Och den dag Jeremy Colliton lämnar Mora som coach så tror jag klubben hittar en ersättare på ganska nära håll…

Text: STELLAN KVÄRRE

Knapp, skrolla upp