Toppfält: innehåll
Johan överraskad Landslagstränare I Skidor

Johan överraskad landslagstränare i skidor

FALUN 34-årige Johan Granath, uppväxt i Djurås, blev för någon vecka sedan utsedd till ny landslagstränare i skidor.

– Glad att jag fick förfrågan men samtidigt lite överraskad, säger Johan och fortsätter.
– Innerst inne hade jag väl hoppats att få en förfrågan någon gång men kanske inte redan nu. Visst har man som tränare följt hur Rickard Grip med flera har jobbat. Liksom en del av jobbet.

Johan har sedan 5 år tillbaks varit tränare på Dala Sports Academy och anställd av Dalaidrotten. Han var tränare i skidorientering och skidor. Många av dagens landslagsåkare har Johan redan tränat i Falun. Emma Wikén, Calle Halfvarsson, Lisa Larsen från landslagtruppen men även nästa generations åkare i form av Jenny Öberg, Marika Sundin, Julia Svan, Gustav Eriksson och Simon Andersson.

Johans mål har alltid varit att bli tränare. Mellan 2000-2004 utbildade han sig till idrottslärare och tränare på GIH. Parallellt med sin aktiva karriär har han hela tiden förkovrat sig som tränare. I Johans ungdom handlade det mycket om skidor och orientering. Och han valde att kombinera dessa båda discipliner redan som junior.

I skidorientring har han haft stora framgångar under sina tretton år långa karriär som senior. SM-medaljör 24 gånger – varav två guldmedaljer individuellt. Internationellt har han fem medaljer från VM och EM. Bland annat ett individuellt brons och ett guld i lag.

Framöver kommer det bara att handla om skidor. Landslagstränare för både herrar och damer.
– Det är min uppgift men skulle damerna och herrarna vara på olika platser så gäller damerna för mej.

Vad kommer du då att tillföra?
– Jag vet hur det fungerar som åkare och det är en merit. Som person visar jag alltid engagemang och entusiasm och det smittar alltid av sig, säger Johan.

En rejäl utmaning är det onekligen att ta hand om ett av vårt mest folkkära landslag.
– Absolut men samtidigt oerhört inspirerande. Som åkare ville jag alltid vinna och det är ingen skillnad som ledare. Idrottaren ser alltid möjligheter.

Och som avslutning säger Johan.
– Detta skall bli skitkul.

Sportmagasinet önskar lycka till.

Text: Peo Karlström

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp