Toppfält: innehåll
Johan Sares – Hockeymaterialaren Som Blev Skidpamp

Johan Sares – hockeymaterialaren som blev skidpamp

»Matrisen« som blev skidpamp. Johan Sares lämnade ishockeyn och bytte till skidor.

MORA
Morakillen Johan Sares har alltid haft ett stort ishockeyintresse. Som ung hade han en dröm, han skulle förstås bli hockeyspelare, precis som kompis­arna men en olycka satte stopp för den karriären. Han blev påkörd av en bil i en rondell nära hockeyhallen där han brukade träna. Samtidigt fick han den insikten att han kanske inte hade de rätta förutsättningarna att bli någon riktigt bra spelare.

Vid den tidpunkten kom Leif Boork till Mora som tränare och många av Johans kompisar, med Per Djoos i spetsen, flyttades upp i seniorlaget. Eftersom Johan alltid varit »tokintresserad« av hockeyn var han inte svår att övertala när Boork frågade om han ville bli materialförvaltare för laget!  Det blev början på en lång och mycket framgångsrik karriär!

För efter fem år i Mora blev han som förste materialförvaltare någonsin värvad till en klubb. Brynäs och Tommy Sandlin var ute med håven och med goda vitsord från bland annat Christer Olsson, som då spelade i Brynäs, blev det nio framgångsrika år i den klubben.
Att vara noggrann var hans signum och det var orsaken till att Brynäs hade fått upp ögonen för honom. Sysslorna i elitserieklubben var många, allt från att sköta material till inköp och skriva avtal med olika leverantörer. Det var för Johan en lärorik tid som gav en kick till jobbet på nästa ställe.

HEM TILL DALARNA
Mora IK:s starke man vid den tidpunkten, Jan Simons, ringde och tyckte Johan skulle komma tillbaka hem och sköta marknadsföringen i klubben!  Här tog han ytterligare ett steg i karriären, från omklädningsrummet, svettiga kläder och lukten av liniment.  Sex år blev det på Mora IK:s kansli, fyra av de åren han var på den posten spelade laget i elitserien.

2008 knöts Gunde Svan till Svenska Skidförbundet och när det skulle det rekryteras en marknadsansvarig föll valet på Johan. Ryktet hade gått och nu klättrade han ytterligare ett pinnhål på karriärstegen! Rädd för nya utmaningar har han aldrig varit. Efter två år i den stolen kallade Mora IK igen, jobbet som klubbdirektör efter legendariske Simons var ledigt och stort Mora-hjärta krävdes av den som skulle rekryteras dit!

Där hamnade Johan till slut, men först efter att under OS i Vancouver funderat och funderat! Ett beslut han inte ångrade, men väl i stolen som klubbdirektör blev det många svåra och tunga beslut. Ekonomin skulle nu anpassas till allsvensk hockey. De svåra besluten slet mycket på honom och tankarna var ofta tillbaka på Skidförbundet, ett jobb han också hade stortrivts med och där känslorna inte fick sig en törn.  För arbetet med Mora IK tärde, särskilt som han hade så mycket känslor för klubben. Så trots att han inte hade något nytt jobb beslöt han sig för att säga upp sig från klubbdirektörsposten efter bara 1.5 år!

SNÖN LOCKADE IGEN
På Skidförbundet fanns det en passande ledig plats och han togs tillbaka med stora famnen. Efter diverse omorganisationer har han åter igen stigit i graderna och är nu längdchef för ett mycket framgångsrikt landslag. En enda nackdel med det arbetet är att det myckna resande gör att han tyvärr inte kan följa hockey som han önskar.
Som längdchef måste förstås Johan ha åkt mycket skidor själv, eller hur? När han får den frågan hörs hans bullrande, välkända och smittsamma skratt:
– Där är jag en katt bland hermelinerna, har nog bara åkt max tre gånger sedan jag gick i lågstadiet! Tablå!«

Många säsonger har det blivit på hockeyrinkar runt om i Sverige, och många spelare har passerat framför hans ögon. Vem anser han då vara den bäste?
– Peter Forsberg, han var outstanding, svara Johan, och när det gäller spelare i lag där jag jobbat (Brynäs, Mora) blir svaret Per Djoos!
Men som chef för den populära och starkt växande sporten längdskidor, och trots att han inte utövar den själv – njuter han i fulla drag på jobbet och han kan idag se tillbaka på en fantastisk framgångsrik karriär!

Text och foto: ERIC »JOKKE« LUNDIN

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp