Toppfält: innehåll
Johannes Spårval är Viktigt För Framtiden

Johannes spårval är viktigt för framtiden

  • Falun

FALUNungtalangidalarna
Inför den här säsongen är framtidens spårval synnerligen viktiga för 15-årige skidtalangen Johannes Saario: dels av linjer till Torsby och Mora skidgymnasier och dels inför vinterns storsatsningar i tävlingsspåren.

– Nu gäller det bara att ösa på så mycket jag förmår, säger Johannes målmedvetet. Det ökar definitivt även mina chanser att komma in på någon av skidgymnasierna.

Johannes Saario
Johannes Saario från Korsnäs IF i Falun står inför flera viktiga val.

Egentligen var det Johan Olssons bragdlopp och guld på 15 kilometer fristil under Skid-VM i Falun 2015 som blev avgörande för Johannes Saario och tävlande för Korsnäs IF Skidklubb.

– Då bestämde jag mig för att det var längdåkning på skidor som gällde för min del. Och ingen anna satsning, säger Johannes. Att valet skulle bli en individuell sport var självklart.

– Jag har testat lagsporter som fotboll, innebandy och basket, förklarar Johannes. Men det var inget för mig.
Redan i sju-årsåldern fast mest på lek hängde han med föräldrarna Mikael och Jenny i skidspåren. Men efter Skid-VM var det definitivt färdiglekt och den seriösa storsatsningen tog fart på allvar.

KLIV UPPÅT
– Målsättningen är att ta rejäla kliv uppåt på prispallen den här säsongen, säger Johannes målmedvetet.
Drömmen är att en vacker dag helt enkelt bli bäst i världen! För det är ju ingen idé att satsa på att bli 27:a i ett lopp. Nej, ribban måste läggas högre än så. Därför kommer jag att köra så många tävlingar jag bara kan.
Säsongen inleder Johannes Saario redan efter Vasaloppet i mars.

Då handlar det om 30 km rullskidåkning på landsväg några gånger i veckan. Den traditionella

skidåkningen vintertid är förlagd till Lugnets skidstadion. Åkstilarna freestyle eller skate har ingen betydelse för Johannes. Han kör båda disciplinerna med samma frenesi och intensitet. Inför den kommande skidsäsongen
tävlar han i klass H15-16.

LÅNGSIKTIG PLANERING
Fast tekniken måste jag finslipa och jobba mer med, analyserar Johannes sitt eget åkande. Och att samtidigt mera långsiktigt fila på allt det övriga. Det här är en rolig och utslagsgivande konditionsidrott där jag får chansen att mäta mig med andra i min egen åldersgrupp.

Korsnäs IF är en av länets absolut äldsta idrotts­föreningar och bildades 1904. Inom skidklubben har fostrats flera av våra yppersta skidlöpare: Oskar Svensson, Martin Johansson och Sara Lindborg för att nämna några.

Text och foto: STAFFFAN BJÖRKLUND

Knapp, skrolla upp