Toppfält: innehåll
Jonas Hörs Järna – En Mångsidig Speaker

Jonas hörs Järna – en mångsidig speaker

Jonas Andersson hemma i Älvdalen, redo att hålla reda på tiondelar och placeringar när vinterns skidtävlingar drar igång.

DALA-JÄRNA
Har du passerat Evertsberg i Vasaloppspåret. Varit på dragkamp med elitlaget Brunnsberg eller skidtävlingar från ungdomsår upp till VM-nivå, då har du garanterat hört Jonas Anderssons röst. En i Dalarna ofta anlitad speaker, men även med internationella uppdrag.

Jonas är något så unikt som svensk juniormästare i nordisk kombination och lagvinnare med sitt Dala-Järna 1969 och 1970.
Men idag är det mer hans röst som är hans signum, en röst som hördes för första gången i skolidrottssammanhang när gymnastiklärare
Jonas fick hålla talan i samband med skolungdoms­tävlingar i Älvdalen.
– Efter uppväxten i Dala-Järna blev det GIH i Stockholm och sedan hamnade jag i Älvdalen, berättar Jonas.

RIKT IDROTTSLIV
Och i Älvdalen finns ett rikt idrottsliv som insett fördelen med att ha en gymnastiklärare som både är snabb i tanke och ord, men framförallt väldigt idrottsintresserad.
»Evertsberg blev mitt uppdrag i Vasaloppet och det är också där jag har mitt största speakerminne ifrån.«
Självklart handlade det om 1995 när Sven-Erik
Danielsson vann Vasaloppet.
– Direkt eter loppet fick jag åka ner till Dala-Järna och vara med som konferencier och ta emot och hylla honom för hans seger, minns Jonas.
Skidsporten ligger av naturliga skäl Jonas närmast hjärtat.

DRAGKAMP
– Men Brunnsbergs dragkampare har gett mig chansen att bekanta mig med den idrotten. Jag har fått följa med och jobba på på stora dragkampstävlingar som SM i Malmö och EM i Belfast.
Esso Jansson var en av de första i Dalarna som blev en etablerad speaker. Han följdes av bland andra Kjell-Erik Kristiansen, Per Forsberg och Roberto Vachi, fyra framgångsrika speakers som passerat revy i Dalarna och dit räknas nu också Jonas Andersson.
– Jag har haft förmånen att få jobba med både Kjell-Erik och Per och de är väldigt duktiga, säger Jonas ödmjukt.
– Jag vill inte jämföra mig med dem, men jag har hela tiden jobb som jag erbjuds och då jag älskar idrott så är det en förmån att få jobba med det, säger Jonas.
När vinterns skidsäsong drar igång, då finns Jonas på plats först i Bruksvallarna och sedan i Idre. Men givetvis också i Evertsberg när Bergspriset ska avgöras i Vasaloppet, liksom när repet dras flera timmar senare.
Inför ett uppdrag handlar det om att vara påläst.
– Jag lägger ner mycket tid på att läsa in mig inför et uppdrag.
Att vara speaker är ett speciellt jobb.
– Jag tror inte folk lyssnar så där väldigt uppmärksamt, ofta talar man för döva öron. Men säger jag något fel, då är det alltid några som reagerar, skrattar Jonas Andersson.

Text och foto: NISSE SCHMIDT

Knapp, skrolla upp