Toppfält: innehåll
Jonnys Svenska Rekord  Står Sig – Efter 30 år

Jonnys svenska rekord står sig – efter 30 år

Jonny Danielsson
Jonny Danielsson har all anledning att se belåten ut
– rekordet på 10 000 meter står sig än idag!

DALA-JÄRNA
När Jonny Danielsson spurtade hem 10 000 meter på tiden 27.55.74 kunde han inte ens i sin vildaste fantasi ana att den nya svenska rekordtiden skulle vara lika oslagbar då som nu – efter 30 år!  För så länge sedan är det Jonny – då tävlande för Kvarnsveden GoIF – gjorde bragden vid Scaniafestivalen den 7 juni 1989.

Den här dagen regnade det och förutsättningarna var inte optimala. Men Jonny var alltid som starkast på långa distanser tidigt på säsongen och med grundträningen fortfarande spirande i kroppen.

Han hade egentligen ingen koll på läget de sista varven innan målgång. Publiken ropade entusiastiskt varvtider. Men de var svåra att uppfatta. Det var inte förrän han sprängt målsnöret han fick klart för sig vilken supertid han åstadkommit.

Men det var ändå 5 000 meter som var favoritdistansen. Under tävlingsperioden 1986–1993 knep Jonny 6 guld, 1 silver och 1 brons i Svenska mästerskap på 5 000 meter. Därutöver sammanlagt 6 guldmedaljer i terräng­löpning och 1 vardera i halvmaraton och på 10 000 meter.

Jonny Danielsson, idag 55 år, växte upp i Dala-Järna men år hembygden trogen. Han är lillebror till kände skidåkaren Sven-Erik, före detta landslagsman och Vasaloppssegrare 1995. Jonny Danielssons son Emil är framgångsrik medeldistanslöpare och numera tävlande för Spårvägens FK.

Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUND

Knapp, skrolla upp